Ravioli met geroosterde venkel, tomatensaus en dille

Wie DeedyLicious op Facebook volgt, heeft vast gezien dat we met onze billen op Sicilië hebben gezeten dit najaar. Een heerlijk eiland waar, net als in de rest van Italië, het eten een van de voornaamste redenen was om er naartoe te gaan. En dan heb ik natuurlijk over de cannoli 😉  Sicilië vonden wij qua omgeving wel heel andere koek dan Toscane, waar we al een aantal keer zijn geweest, maar zeker de moeite waard om te bezoeken. Met de Etna als uitzicht, hebben wij de eerste dagen heerlijk vertoefd bij een Agriturismo waar ze een geweldige ravioli serveerden. Bij de eerste hap wist ik dat ik deze thuis een keer moést namaken. En ik heb woord gehouden, ik ben er direct bij thuiskomst mee aan de slag gegaan.

Ravioli met geroosterde venkel, tomatensaus en dille

De ravioli heb ik gevuld met een mengsel van geroosterde venkel, gehakt en natuurlijk ricotta. Ik heb daarbij een handig hulpje van Marcato gebruikt, want met de hand die ravioli’s vullen vond ik de vorige keer best wel een werkje.
De tomatensaus die ik bij de ravioli in het restaurant kreeg, was heel erg simpel. Zelfs zo simpel dat ik er thuis nog iets aan toe heb gevoegd qua kruiden, zoals oregano (meegenomen van Sicilië natuurlijk), tijm en rozemarijn. De saus wordt hierdoor iets voller van smaak en vind ik lekkerder dan een pure tomatensaus.

Ravioli met geroosterde venkel, tomatensaus en dille | www.deedylicious.nl

Wat heb je nodig voor ongeveer 30 ravioli?

Ravioli vulling

28 oktober 2016
: Voor 30 ravioli
: 10 min
: 10 min
: 20 min

Door:

Dit heb je nodig
  • 1 tl venkelzaad
  • 170 gr venkel (fijngesneden, zonder loof en hart)
  • 2 el olijfolie
  • 100 gr gehakt
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl peper
  • 150 gr ricotta
  • hapjespan
  • keukenmachine
Wat ga je doen?
  • Stap 1 Rooster het venkelzaad zachtjes in een droge koekenpan. Laat dit roosteren tot de geuren vrijkomen. Maal het dan fijn in de vijzel met het zout en peper.
  • Stap 2 Fruit de (verse) venkel zachtjes aan in een hapjespan met de olijfolie. Voeg er na 5 minuten het gehakt, venkelzaad, zout en peper aan toe. Bak dit snel rul en haal direct de pan van het vuur en laat afkoelen.
  • Stap 3 Doe het venkelmengsel in de keukenmachine met de ricotta. Mix dit goed door elkaar totdat er een romige massa ontstaat. Proef even of er nog iets van zout of peper bij mag.
  • Stap 4 Bewaar dit totdat je de ravioli kunt gaan vullen.

Tomatensaus met Italiaanse kruiden

28 oktober 2016
: Voor 30 ravioli
: 5 min
: 10 min
: 15 min

Door:

Dit heb je nodig
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1,5 tl gedroogde oregano
  • 1/2 tl rozemarijn (fijngehakt)
  • 1/2 tl tijm
  • snuf zout
  • snuf peper
  • blender
  • steelpannetje
Wat ga je doen?
  • Stap 1 Doe de inhoud van het blik tomatenblokjes en puree in een blender samen met de kruiden en wat peper en zout en mix goed door elkaar.
  • Stap 2 Zet een steelpannetje op het vuur en verwarm de saus even goed door totdat hij ‘blobt.’ Zet weg totdat de ravioli is gekookt.

Ravioli

28 oktober 2016
: Voor 30 ravioli
: 35 min
: 30 min
: 1uur 5 min

Door:

Dit heb je nodig
  • 250 gr ’00 bloem (+ extra voor bestrooien werkblad)
  • 3 eieren
  • water (voor als deeg te droog is)
  • zout
  • Parmezaanse kaas
  • 3 takjes dille
  • raviolimaker
  • 2 schone theedoeken
  • grote pan
Wat ga je doen?
  • Stap 1 Mix de bloem met 3 eitjes door elkaar met een vork. Als het samen is gekomen stort je het op je werkbank en kneed je het tot een deegbal. Het moet nét niet aan je werkbank blijven plakken. Als het te droog is maak je je handen even nat onder de kraan en kneed je verder. Als het te nat is, bestrooi je je werkbank met bloem. Kneed dit nog zo’n 10 minuten goed door, zodat het wat flexibeler begint te worden. TIP: Ik heb geleerd om het door te snijden met een scherp mes. Wanneer er nog grote luchtbelletjes te zien zijn, moet je nog verder kneden.
  • Stap 2 Verpak het deeg in vershoudfolie en leg 20 minuten in de koeling.
  • Stap 3 Verdeel het deeg in 3 stukken en maak van 1 deel een lange strook door deze door de pastamachine te halen. Begin op stand 6 en eindig op stand 2. (Let er wel op dat je resterende deeg weer ingepakt is in het folie, anders droogt het uit.)
  • Stap 4 Snijd 2 stroken op maat van de raviolimaker en leg de eerste op een met bloem bestoven raviolimaker.
  • Stap 5 Vul de bolletjes met een theelepel van de vulling en zorg dat het tot de rand gevuld is. Bestrijk de opstaande randjes even met wat water, zodat het tweede vel straks goed plakt.
  • Stap 6 Leg het tweede vel bovenop het pastavel dat je hebt gevuld en druk deze voorzichtig aan. Bestrooi het weer met een beetje bloem en pak de bijgeleverde roller en rol deze stevig over de raviolimaker heen.
  • Stap 7 Haal het overtollige deeg weg en stort in een beweging de ravioli op een schone theedoek. Dek deze af met de andere theedoek als je de volgende gaat maken. Zo drogen ze niet uit.
  • Stap 8 Zet een pan op met water en veel zout. Kook hierin de ravioli in delen gaar. Reken zo’n 5 à 6 minuten voor het koken.
  • Stap 9 Warm ondertussen de tomatensaus even op en leg de ravioli’s hierin voordat je ze op een mooi pastabord schept.
  • Stap 10 Bestrooi de ravioli met lekker veel geraspte Parmezaanse kaas en een klein beetje dille.

 

Voor dit artikel heb ik een product gekregen om te proberen.
Als DeedyLicious er niet blij van wordt, krijgt het geen plekje op deze site:
‘Cos if it ain’t Delicious, it ain’t DeedyLicious!

MUZIEKTIP!

Voor dit typisch Italiaans gerecht heb je even de tijd nodig en moet je er de lol van inzien om een paar uur bezig te zijn met een gerecht. Vergeet niet, dat je tafelgenoten je er erg dankbaar voor zullen zijn. Maar goed…’lol hebben’. Dat hebben deze heren ook. De 3 tenoren maken een feestje van het toch wel stereotyperende nummer ‘O sole mio.’


Ook leuk

Pompoenravioli met salie-botersaus

Pompoenravioli met salie-botersaus

Zelf pasta maken is zo leuk om te doen. En wat nog leuker is; het is zo simpel, dat iedereen dit kan. Met maar een paar basisingrediënten kun je al zoveel lekkers maken. En zoals alles in de Italiaanse keuken; simpel is meestal het meest smaakvol, […]

Pompoen-venkelpuree met kabeljauw

Pompoen-venkelpuree met kabeljauw

Door de drukte van de afgelopen maand heb ik eigenlijk weinig ruimte in mijn hoofd om bezig te zijn met nieuwe recepten. Maar onlangs had ik een dagje niets om handen en dook ik meteen een van mijn favoriete kookboeken in; Smaakvrienden van Angelique Smeijnck. Dit boek geeft […]



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *