Haricot verts met pittige pepersaus

Boontjes, daar ben ik dus echt helemaal fan van. En ik zeg met nadruk boontJES. Want die dikke knokige sperziebonen vind ik best lekker hoor, maar mijn favoriete boontjes zijn toch wel haricots verts. Slanke dunne groene vriendjes waar ik zo een vol bord van wegsmikkel. Maar nu hoor ik je denken: ‘Wendy, op boontjes alleen kunnen we niet leven hè?’

Snelle maaltijd

Dus ok, ik maakte een lekkere maaltijd met een beetje pit in combinatie met deze groene rakkers. En het leuke is; één ingrediënt van dit recept kun je maar liefst twee maanden (!) bewaren en daar gaan we de komende tijd heerlijke dingen mee maken! Ik beloof je dat één keer even wat werk hebt met de voorbereidingen van dit recept, maar dan zit je de komende twee maanden gebeiteld met een heerlijk pepersausje die je op verschillende manieren snel kunt inzetten voor een makkelijke maaltijd.

Haricot verts met pittige pepersaus | www.deedylicious.nlPeperig sausje

Wanneer je de pepersaus in de koelkast klaar hebt staan, kun je er heel snel een spannend gerecht mee maken. Super makkelijk op een drukke dag! En dat dit sausje een smaakmaker is, zal je zo wel zien bij het lezen van de ingrediënten. Niet schrikken, het komt goed 😉 En wees gerust; je zal hier ook niet van in vuur en vlam staan. En ben je wel wat gewend, dan maal je toch lekker nog een extra peper mee?

Ik ga je de komende weken een aantal recepten geven die je met dit sausje kunt maken. Dus chop chop: aan de slag en hakken maar. Het eerste recept staat al onder de pepersaus voor je klaar. Ai dat rijmt ?

 

Wat heb je nodig voor de pittige pepersaus?

  • 500gr paprika (rood, geel; wat jij wilt), zonder zaadlijsten en in grove stukken
  • 10 tenen knoflook, gepeld
  • 70gr gember, schoongemaakt
  • 1 potje groene peperkorrels (=100gram)
  • 2 kleine rode uien
  • 2 spaanse pepers
  • 1el zwarte peper
  • 1el pimentkorrels
  • 2el korianderzaad
  • 4el rode wijnazijn
  • 100ml zonnebloemolie
  • 30gr zout
  • 100gr suiker
  • keukenmachine
  • vijzel
  • Schone pot die luchtdicht is af te sluiten
  • Etiket om op de pot te plakken

 

Wat ga je doen?

  1. Maal de pimentkorrels, het korianderzaad, het zout en zwarte peper goed fijn in en een vijzel. Mocht je hele bolletjes (zachte) peperbolletjes niet zo lekker vinden, maal deze dan ook alvast fijn.
  2. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en maal totdat een de dikte heeft van een saus. Mijn keukenmachine was te klein en ik heb het in twee keer moeten malen. Verdeel dan wel even de olie en azijn over de twee delen, zodat je wel altijd wat vocht hebt om mee te malen.
  3. Zorg dat je een brandschone pot hebt en giet de pittige pepersaus hierin. Plak er een sticker op met de datum dat je het hebt gemaakt en de datum van twee maanden later. Gebruik het niet meer na de houdbaarheidsdatum, maak dan weer een nieuwe pot. Een sticker voor op je potten, kun je hier downloaden.

 

Haricot verts met pittige pepersaus | www.deedylicious.nlWat heb je nodig voor de haricots verts met pittige pepersaus (4 pers.)?

  • 500 gram haricot verts, gewassen
  • 250 gram aardappelpartjes, voorgekookt
  • 4el pittige pepersaus
  • bakboter
  • 6 takjes platte peterselie, gewassen en fijngehakt
  • optioneel: crème fraiche
  • koekenpan
  • pan

 

Wat ga je doen?

  1. Zet een pan op het vuur met een laar water en een snuf zout. Wanneer het water kookt mogen de haricots verts in de pan. Kook ze 10 minuten op matig vuur.
  2. Bak ondertussen de aardappelpartjes met wat boter in de koekenpan. Bak ze goudbruin en knapperig.
  3. Giet de boontjes af en laat droogstomen.
  4. Doe 4 eetlepels van de pittige pepersaus bij de aardappelpartjes en bak dit nog een minuutje mee voordat je de boontjes erbij doet.
  5. Je kunt op het laatst nog 2 eetlepels crème fraiche toevoegen om het wat romiger te maken.

Serveer in een mooi diep bord en strooi er de gehakte peterselie overheen.

Ik heb het vegetarisch gehouden, maar ben je een echte carnivoor, kun je ook wat kip meebakken. Bak deze dan in een aparte pan en voeg op het laatst toe met de boontjes.

Eet smakelijk!

 

Meer recepten met de Pittige Pepersaus

Die vind je hier!

 

MUZIEKTIP!

Eigenlijk kan er bij dit gepeperde gerecht maar een nummer volstaan; een plaat van Salt-N-Pepa. ‘Push-it’ kan ik stiekem niet echt meer horen, die heb ik mijn leven al teveel gedraaid en op de radio gehoord. Maar van deze track beweegt mijn hoofd nog steeds mee op de beat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *