Zandkoekjes met hazelnotenhoning

Een tijdje terug alweer, waren Vriendlief en ik bezoek bij familie in Frankrijk. Het was een flitsbezoek van een weekend, maar er stonden maar liefst twee dingen op mijn verlanglijst om dat weekend te doen; namelijk een antiquair bezoeken én naar zo’n echt Frans marktje waar je overspoeld wordt door lokale producten.

Zandkoekjes met hazelnotenhoning | www.deedylicious.nlFoodblogger walhalla

Mijn wens is ruimschoots uitgekomen, want de dag na aankomst stond ik al te snuffelen tussen het bestek in een antiekzaakje. Ik ging naar huis met prachtig lepels, messen en vorken. Ik zag natuurlijk nog 100 andere dingen die ik zo mee had willen nemen, maar helaas had ik maar plek voor wat kleine items in de handbagage.

Gelukkig was het feest nog niet over, want precies in het weekend dat wij er waren was er een foodmarkt in het schattige dorpje Sarlat-la-Caneda. Heerlijk struinend langs alle kraampjes stuitte ik op iets bijzonders; Confit de noisettes au miel*. Ik hoefde er niet lang bij stil te staan, want direct kreeg ik een lepel van dit goudbruine goedje in mijn handen geduwd terwijl de verkoopster riep “tester, tester!” Mijn ogen glunderden, want wat was deze ‘hazelnotenhoning’ allemachtig lekker! Door de hazelnoten leg je meteen een link met Nutella, maar sorry hoor; Dit overtrof mijn Nutella-verslaving en er moést dan ook zeker een pot van mee naar huis.

Zandkoekjes met hazelnotenhoning

Ik ben zo’n muts die extreem zuinig kan doen met bijzondere producten, wat weleens resulteert in potjes met heerlijkheden die over de datum zijn. En zo was het ook bijna met deze pot. Maar gelukkig ontdekte ik deze bijtijds in de kast. Met nog maar één maand op de houdbaarheidsteller werd het hoog tijd om er iets lekkers mee te maken. Ik maakte er deze heerlijke zandkoekjes van, waartussen deze goddelijke vulling zit. Waarschuwing; hier kun je niet vanaf blijven! Ik heb dan ook een deel van de koekjes weggegeven, anders had ik ze allemaal opgegeten.

Zandkoekjes met hazelnotenhoning | www.deedylicious.nl
*Confit de noisettes au miel/hazelnotenhoning, kun je zelf ook makkelijk maken: Rooster 125 gr hazelnoten in de oven (10 minuten op 150˚) en maal deze fijn in een keukenmachine. Voeg er dan 190 gr honing aan toe (gebruik een goede honing en verwarm deze even mocht hij niet meer vloeibaar zijn). Maal dit nog even mee totdat het een homogene massa is. Bewaar in een afgesloten pot op een donkere plek, maar niet in de koelkast. Je kunt de houdbaarheidsdatums van de honing aanhouden als je wilt weten hoe lang het houdbaar is.
Heb je veel over? Gooi eens een lepel door je smoothie voordat je gaat mixen. Of wat dacht je op een vers (Frans) gebakken broodje met wat roomboter en deze hazelnotenhoning? En dan zwijg ik nog maar even over pannenkoeken belegd met dit… Redenen genoeg om dit eens te maken!

ZANDKOEKJES MET HAZELNOTENHONING

18 oktober 2016
: 15 stuks
: 50 min
: 15 min
: 1 hr 5 min

Door:

Dit heb je nodig
 • 150 gr bloem
 • 75 gr lichte basterdsuiker
 • snufje zout
 • geraspte schil van 1 citroen
 • 100 gr roomboter, koud en in blokjes
 • Confit de noisettes au miel*
 • vershoudfolie
 • bakplaat
 • bakpapier
 • steekvormpjes 5 cm + 1 cm
Wat ga je doen?
 • Stap 1 Zeef de bloem, suiker en zout in een grote kom en voeg hieraan het citroenrasp en de boter toe. Wrijf de boter door de droge ingrediënten heen, zodat alle boter is opgenomen. Kneed het met koude handen tot een bal. Pak het in vershoudfolie en leg een half uur in de koeling.
 • Stap 2 Verwarm de oven voor op 160˚.
 • Stap 3 Rol het deeg uit tot het ongeveer een 1/2 cm dik is. Steek er 30 rondjes uit van een doorsnede van 5 cm. Uit 15 van de rondjes steek je uit het midden met het kleine stekertje een gaatje.
 • Stap 4 Bedek de bakplaat met bakpapier en leg hierop de plakjes deeg. Bak ze in ca. 15 minuten gaar, totdat ze de kleur van zand hebben, maar niet bruin. Laat ze uitharden op de plaat.
 • Stap 5 Smeer een theelepel van de hazelnotenhoning op het ‘dichte’ koekje en plaats direct het koekje met een gaatje erin, er bovenop.

En nu is het een uitdaging om ze niet allemaal in je eentje op te eten, geniet ervan!

Zandkoekjes met hazelnotenhoning | www.deedylicious.nl

Zandkoekjes met hazelnotenhoning | www.deedylicious.nl

MUZIEKTIP!

Er is maar een artiest waarbij direct dat Franse gevoel mij bekruipt en dat is bij Charles Aznavour. Deze ‘Frank Sinatra’ van Frankrijk schrijft in al zijn liedjes over de liefde. En zeg nou zelf, bij het beluisteren van dit nummer wil je het liefst met een goed glas wijn bij de open haard zitten: Met je lief aan je zijde en deze koekjes in je hand.

 2 reacties op “Zandkoekjes met hazelnotenhoning”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *