Spritsen; koekjes van eigen deeg

Spritsen; koekjes van eigen deeg | www.deedylicious.nlEen review schrijven over een product zónder dat ik het zelf heb gebruikt, doe ik niet. Ik ben daarom ook een middag de keuken in gedoken met de Margrethe beslagkom om een fijn receptje te maken en te testen of dit een fijn bakhulpje is.

Ik kwam in het Nederlands Bakboek een écht Hollandse lekkernij tegen; Spritsen! En het moet gezegd worden; ik sloeg het boek op deze bladzijde open met een lege maag. Waarschijnlijk hadden we nu een recept voor bokkepootjes of stroopwafels zitten lezen, als ik op een andere pagina had open geslagen, haha!

Spritsen; koekjes van eigen deeg | www.deedylicious.nlKoekje van eigen deeg

Met een lege maag bakken gaat niet altijd goed. Vandaar dat ik als een kip zonder kop ben gaan mengen. Toen alles al in de spuitzak zat kwam ik er pas achter kwam dat het deegje te dik was om op te spuiten.

Eigenwijs als ik ben, heb ik eerst een kwartier als een malle die spuitzak staan te mishandelen, voordat ik besloot het maar uit de zak te scheppen en iets te verdunnen met wat ei dat ik over had.
Vervolgens eerst een broodje in m’n mond gestopt en daarna een tweede poging gewaagd met opspuiten. En die is best geslaagd, vind je niet?

Spritsen

6 november 2014
: 8 spritsen
: 20 min

Door:

Dit heb je nodig
  • 150 gram zachte roomboter
  • 115 gram fijne kristalsuiker
  • 1/2 losgeklopt ei (bewaar de rest voor het geval je degene te droog is)
  • 200 gram tarwebloem
  • snufje zout
  • citroenrasp van een 1/4 citroen
Wat ga je doen?
  • Stap 1 Mix de boter met suiker totdat het een lichte massa is geworden.
  • Stap 2 Kluts het ei goed en schenk de helft hiervan bij het mengsel.
  • Stap 3 Rasp een kwart van de citroen. Meng dit samen met de droge delen voorzichtig door de botermix. (Om het goed te kunnen opspuiten, moet het deegje in klodders van je spatel afvallen. Het mag niet te dun zijn, anders lopen ze in de oven uit en verliezen ze de herkenbare sprits-vorm. Maar te dik is ook niet goed.)
  • Stap 4 Verwarm de oven voor op 180˚ en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Stap 5 Vul een spuitzak met het mengsel en pers de lucht eruit. Gebruik een kartel-spuitmondje van tussen de 6-10 mm.
  • Stap 6 Spuit rustig een ‘S’ op het bakpapier. Draai de spuitzak iets mee in de ronding van de ‘S’ zodat het spuitwerk niet scheurt. (Hou afstand tussen de koekjes, ze lopen een klein beetje uit)
  • Stap 7 Bak de koekjes in 15-20 minuten gaar. De koekjes zijn klaar als ze aan de randjes mooi bruin beginnen te worden en ze bovenop goudgelig zijn.)
  • Stap 8 Haal ze uit de oven en direct van de plaat af. Leg ze op een rooster te koelen, zodat ze kunnen uitharden.

De foto’s die je hier ziet zijn van DeedyLicious, alleen gemaakt in een tijd dat de blog nog een andere naam had.

 

Spritsen; koekjes van eigen deeg | www.deedylicious.nl

Spritsen; koekjes van eigen deeg | www.deedylicious.nl


Ook leuk

Rosti Mepal: Review Margrethe Beslagkom & Mixbeker + winactie! (verlopen)

Rosti Mepal: Review Margrethe Beslagkom & Mixbeker + winactie! (verlopen)

Ik moest even diep graven toen ik de naam Rosti Mepal hoorde. Ik kende het wel, maar waarvan ook alweer? Als je net als ons wel eens kampeert of wanneer je wel eens een zomerse picknickmand hebt inpakt, gaat er waarschijnlijk meteen een belletje rinkelen. […]

Hongaarse Lángos, dé snack die je moet proeven!

Hongaarse Lángos, dé snack die je moet proeven!

Jarenlang heb ik er mijn vakanties doorgebracht; Hongarije. Maar het heeft even geduurd voordat we daar terecht kwamen. In de jaren voordat we in Hongarije kampeerden hebben we mijn moeder gek gemaakt met de vraag of we asje-asje-asjeblieft een keer gingen kamperen. Ze dacht toen dat […]



3 reacties op “Spritsen; koekjes van eigen deeg”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *