Semifreddo met pinda’s en winterse karamelsaus

Elk jaar met Kerst wordt er aan mij gevraagd: ‘Wen wil jij het dessert dit jaar weer maken?’ Je kunt mij geen groter compliment geven, want blijkbaar vallen de kerstdesserts in de smaak. Het ene jaar pak ik uit met heel veel componenten en het andere jaar hou ik het simpel. Dit jaar ging ik voor de laatste aanpak; simpel maar gruwelijk lekker! Met deze Semifreddo met pinda’s en winterse karamelsaus heb je maar een paar ingrediënten nodig om een heerlijke dessert op tafel te zetten. En dit dessert smaakt niet alleen maar lekker met de kerstdagen, het hele jaar is dit een feestje op tafel!

Semifreddo met pinda's en winterse karamelsaus | www.deedylicious.nl

Semifreddo met pinda’s

Deze semifreddo is zo makkelijk, doordat je hem de dag van te voren al maakt. Hij moet minstens 5 uur opstijven in de vriezer, maar het beste is als hij een hele nacht kan blijven staan. De volgende dag haal je hem een kwartier voor aansnijden uit de vriezer, net als je karamelsaus. Mocht de saus nog een beetje te stijf zijn, waar het potje/flesje dan even op onder de warme kraan. Roer de saus even door en hij is schenkbaar. Wil je liever geen pinda’s en karamel? Varieer dan eens met pistache-, macadamia- of hazelnoten en mix deze met gehakte pure chocolade.

Semifreddo met pinda's en winterse karamelsaus | www.deedylicious.nl

Semifreddo met pinda's en winterse karamelsaus

28 december 2017
: 12 personen
: 30 min
: 5uur
: 5uur 30 min

Maak deze semifreddo en karamelsaus een dag van te voren.

Door:

Dit heb je nodig
  • 300 gr suiker
  • 50 ml water
  • 675 ml slagroom
  • 45 gr boter, in blokjes
  • 1 tl Winter Wonder Blend* (of kaneel)
  • 4 eieren (gesplitst)
  • 150 gr ongezouten pinda's, grof gehakt
  • hoge pan
  • cakeblik
  • bakpapier
Wat ga je doen?
  • Stap 1 Maak de karamelsaus door het water en 200 gram van de suiker in de pan te doen en aan de kook te brengen. Laat dit rustig pruttelen. Warm ondertussen 175 ml slagroom een minuut op in de magnetron. Als het suikermengsel amberkleurig is mag de pan direct van het vuur. Schenk de slagroom voorzichtig bij de karamel (pas op het spettert en komt omhoog.) Roer dit direct door, totdat het is gezakt en je een gladde saus hebt. Voeg dan de boter toe met de Winter Wonder Blend en roer door tot alles is opgenomen. Laat afkoelen en bewaar in de koeling.
  • Stap 2 Klop de resterende slagroom stijf en bewaar dit in de koeling.
  • Stap 3 Klop het eigeel met de resterende 100 gr suiker tot een luchtige, romige massa.
  • Stap 4 Klop het eiwit stijf in een vetvrije kom.
  • Stap 5 Mix het eigeel met 100 gr van de gehakte pinda’s. Dan mag de helft van de slagroom erbij. Meng dit door elkaar. Voeg dan de rest toe.
  • Stap 6 Voeg het opgeklopte eiwit bij het eigeel-mengsel en vouw dit er heel voorzichtig doorheen. Je wilt het ijsmengsel nu zo luchtig mogelijk houden.
  • Stap 7 Stort de helft van het ijsmengsel in een met bakpapier bekleedde cakevorm. Schenk dan een ruime hoeveelheid van de karamel hierop en bedek dit met de rest van het ijsmengsel. Strijk de bovenkant glad en bestrooi het met de resterende pinda’s.
  • Stap 8 Laat dit 6 uur opstijven in de vriezer.
  • Stap 9 Haal de semifreddo een kwartier voor serveren uit de vriezer.
  • Stap 10 Zet hem op een mooie cakeschaal en schenk hier nog wat van de karamelsaus over. Iedereen kan nu een lekker plakje afsnijden. Zet nog een kannetje van de karamel op tafel voor de liefhebbers. En ja die zullen er zijn 🙂

Semifreddo met pinda's en winterse karamelsaus | www.deedylicious.nlWinter Wonder Blend

De Winter Wonder Blend die ik gebruikte in dit recept kun je bestellen in de shop van Green Gypsy Spices. Deze blend in ontwikkeld in samenwerking met Francesca Kookt. Ik kreeg een potje opgestuurd en heb deze direct in mijn dessert verwerkt. Beste keuze ooit! Het leuke van deze blend is dat je hem niet alleen in zoete gerechten kunt gebruiken, maar dat hij ook fantastisch smaakt in hartige gerechten. Check bijvoorbeeld eens deze pompoenpasteitjes van Francesca.

 

 

 

MUZIEKTIP!

Met winterse temperaturen hoort er natuurlijk ook een winters plaatje bij. Eentje waar je meteen een open haard bij visualiseert en je je voeten al voelt opgloeien, alleen al bij het idee.

 

BANNER Veda - Indian Restaurant and Lounge | www.deedylicious.nl

Ook leuk

Saffraanijs met rozenwater en gekarameliseerde macadamia’s

Saffraanijs met rozenwater en gekarameliseerde macadamia’s

Alweer een héle lange tijd geleden kreeg ik kookvriendinnetje Linda Peek van Lekker eten met Linda te eten, samen met manlief. En als er een foodie komt eten, moet er natuurlijk wel wat speciaals op tafel worden gezet. Ik zal je eerlijk zeggen dat ik […]

Mysterybox: Zoete Yorkshire puddings

Mysterybox: Zoete Yorkshire puddings

In de foodbloggersgroep op Facebook wordt er af en toe een Mysterybox Challenge georganiseerd en ik vond het leuk om hier een keer aan mee te doen. Alle deelnemers mogen één ingrediënt inzenden en uit al de inzendingen worden er 6 geselecteerd. Met minstens 3 […]



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *