Saffraanijs met rozenwater en gekarameliseerde macadamia’s

Alweer een héle lange tijd geleden kreeg ik kookvriendinnetje Linda Peek van Lekker eten met Linda te eten, samen met manlief. En als er een foodie komt eten, moet er natuurlijk wel wat speciaals op tafel worden gezet. Ik zal je eerlijk zeggen dat ik niet eens meer weet wat het hoofdgerecht was, zó lang geleden is dat alweer. Maar het dessert – gek dat ik juist dié dingen wél onthou 😉 – staat nog gegrift in mijn geheugen.

Ik kwam onlangs op mijn Instagram deze foto er van tegen en dacht; die moet ik nog eens maken. En dan niet alleen maar omdat het zo lekker smaakte, maar ook om er een betere foto van te maken, want deze foto kan echt niet meer. (Hoe bedoel je perfectionist? 😀 )

Op deze feestelijke avond maakte ik een bakje waar ik het ijs in serveerde. Deze heb ik nu niet gemaakt, maar ik geef je wel het recept. Daarnaast gebruikte ik in het origineel pistachenoten, maar die had ik nu niet in huis. Dit zijn gekarameliseerde macadamianoten geworden, samen met pecannoten, slagroom en merengue. Ik heb alle elementen los uitgeschreven; Gebruik uit het recept wat jij lekker vindt en combineer dit. Iedere combinatie is onweerstaanbaar!

Saffraanijs met rozenwater en gekarameliseerde macadamia's Wat heb je nodig?

Saffraan rozenwater roomijs

  • 250 ml volle melk
  • 200 ml slagroom
  • 110 gr suiker (voor de lichtbruine kleur, gebruikte ik basterdsuiker)
  • 3 eidooiers (bewaar het eiwit!)
  • 1 tl saffraan
  • 2,5 el rozenwater

Schenk de melk en slagroom in een pannetje met dikke bodem en gooi de saffraan erbij. Laat dit minstens een half uur trekken. Breng na het trekken de melk en room aan de kook. Als het kookt haal je het pannetje van het vuur en voeg je het rozenwater toe. Dan klop je in een kom de eidooiers met suiker luchtig. Schenk het warme melk-mengsel bij de eieren terwijl je blijft kloppen. (Misschien handig om dit even met z’n twee te doen, maar als je snel handelt, kan dit ook prima alleen.)

Als het vermengd is met de eieren giet je alles terug in de pan en breng je dit, al roerend, op een temperatuur van 85˚C. Ik weet dat dit afschrikt, maar dat hoeft niet; zorg er gewoon voor dat je het kleinste pitje gebruikt en het mengsel niet kookt. Blijf kloppen/roeren totdat het iets indikt.

Laat dit dan afkoelen in een schaal (echt even overgieten, want in de hete pan gaart het stiekem nog een beetje door) en giet het dan over in de ijsmachine. Heb je die niet? Schenk het dan in een bakje dat in de vriezer kan. In het laatste geval dien je het mengsel gedurende twee uur het elk uur even om te scheppen en weer terug in de vriezer te plaatsen. Daarna laten staan totdat het volledig bevroren is. Als je een ijsmachine gebruikt, laat je het tot ijs draaien en zet het dan in de vriezer tot gebruik.

Eetbaar bakje 

  • 130 gr boter
  • 130 gr suiker
  • 175 gr bloem
  • 2 eieren
  • 1/2 tl. bakpoeder
  • 2 druppels vanille-extract
  • overige benodigdheden: muffinvorm*

Werk alle ingrediënten snel door tot je er een bal van kunt vormen. Leg de plak, verpakt in huishoudfolie, een half uur in de koeling.

Haal dan uit de koelkast en rol uit tot een plak van ongeveer 2 à 3 mm dik. Leg de muffinvorm op zijn kop op het aanrecht.
Steek rondjes uit het deeg die, na het uitsteken, ruim over de bolling van een muffinvormpje valt. Niet elke positie kun je gebruiken, anders raken de bakjes elkaar en smelten ze samen. Wanneer je dus meerdere muffinvormen tot je beschikking hebt is dat super! En anders moet je het in etappes bakken.

*Geen muffinvorm in huis? Geen probleem, maak een bol van aluminiumfolie en bekleed deze met bakpapier. Druk deze even goed aan op een bakplaat, zodat een kant plat wordt en hij blijft liggen op zijn plek. Hieroveren een stukje bakpapier met je koekjesdeeg leggen en gezellig met z’n allen in de oven schuiven.

Bak deze zo’n 10-15 minuten totdat ze een mooi kleurtje hebben gekregen. Haal ze uit de oven, maar nog niet van de vorm. Laat ze afkoelen, voordat je ze van de vorm haalt. Zet ze desnoods even 10 minuten in de vriezer voordat je het ijs er in schept, dan blijft je ijs ook langer koud.

Zet het bakje op een bordje en schep er twee bolletje ijs in. Als je nog een bakje over hebt, verkruimel deze dan en strooi wat kruimels over de bakjes. Schaaf wat chocolade van een blok af en bestrooi deze ook over de bakjes.

Merengue

  • 3 eiwitten
  • 110 gram suiker

Klop de eieren tot de structuur van badschuim en voeg beetje bij beetje de suiker toe. Wanneer het glanst en niet meer korrelig aanvoelt, is de suiker goed opgenomen en is het klaar. Eventueel kun je er nu een paar druppels kleurstof doorheen doen, als dat gewenst is.

Spuit de merengue op een, met bakpapier bekleedde, bakplaat en bak dit op 120˚ totdat het droog is aan de buitenkant (ongeveer 20 minuten). Zet dan de oven uit, maar laat de plaat in de oven staan. Laat dit staan totdat het geheel is afgekoeld. Na een uur is het droog en klaar om te gebruiken.

Slagroom

  • 100 ml slagroom
  • 2 el suiker
  • 3 el yoghurt

Klop de slagroom lobbig met het beetje suiker. Wanneer het dikker begint te worden, spatel je er de yoghurt doorheen, voor een lekker zurige slagroom. Heerlijk als tegenhanger van een vrij zoet dessert.

Gekarameliseerde Macadamianoten

  • 4 el suiker
  • Macadamianoten
  • 25 gram roomboter
  • scheutje slagroom

Strooi in een koekenpannetje de suiker zodat het de bodem net bedekt. Zet het pannetje op het kleinste pitje en blijf er vanaf met lepels of spatels. De suiker lijk lost op en ziet het eruit als water. Daarna zal je zien dat het aan de randen bruin begint te worden. Zet het vuur nu iets lager, want het gaat hard. Wanneer alles volledig is opgelost is, een mooi bruin laagje is geworden en het heerlijk naar sterkte karamel ruikt, zet je het pannetje op een pitje dat uitstaan. Laat voorzichtig het blokje boter in de pan glijden. Laat deze oplossen. Pas op; dit zal bruisen en een beetje spetteren. Daarna het scheutje room erin en weer terug op een laag pitje. Als dit een minuut of twee heeft doorgekookt, doe je de noten er bij. Als ze rondom bedekt zijn met karamel, haal je de noten eruit en leg deze op een stukje bakpapier.

Je hebt nu alle ingrediënten om een fantastisch dessert te maken. Dit vergt even wat voorbereidingen, maar dan heb je ook wat.

Wil je het echt mooi afmaken, leg dan wat eetbare bloemetje bij het dessert; dit kleurt zo fantastisch bij elkaar. Ik heb bloemen van Nature’s Pride gebruikt. Prachtige bloemen die écht je gerecht versterken, zowel in smaak als uiterlijk. En ik ben fan van noten bij een dessert, daarom heb ik er ook nog wat pecannoten bij geserveerd. Zo zie je; met dit recept kun je alle kanten uit!

Saffraanijs met rozenwater en gekarameliseerde macadamia's Zoals je hebt kunnen lezen zit er een  sponsored item in dit artikel,
die in dit geval mogelijk is gemaakt door Nature’s Pride.
Maar als DeedyLicious er niet blij van wordt, krijgt het geen plekje op deze site:
‘Cos if it ain’t Delicious, it ain’t DeedyLicious!

BANNER Veda - Indian Restaurant and Lounge | www.deedylicious.nl

Ook leuk

Perenflapjes met kaneelsuiker

Perenflapjes met kaneelsuiker

De feestdagen komen er weer aan dan mag er volop gesnoept worden. En wat is er leuker om zelf aan de slag te gaan met hapjes? Ik maakte al aardig wat borrelhapjes, maar nog niet veel zoete hapjes. De hartige hapjes zijn soms best ingewikkeld, […]

Semifreddo met pinda’s en winterse karamelsaus

Semifreddo met pinda’s en winterse karamelsaus

Elk jaar met Kerst wordt er aan mij gevraagd: ‘Wen wil jij het dessert dit jaar weer maken?’ Je kunt mij geen groter compliment geven, want blijkbaar vallen de kerstdesserts in de smaak. Het ene jaar pak ik uit met heel veel componenten en het […]



3 reacties op “Saffraanijs met rozenwater en gekarameliseerde macadamia’s”

  • Lieve Deedylicious,
    Ik ben gek op Saffraan ijs en ben dus ook al jaren vaste klant bij het Perzische restaurant bij mij in Den Haag . Na wat google werk, ben ik er onlangs achter gekomen dat dit overheerlijke ijs door een Iraanse familie hier in Nederland op een originele ambachtelijke manier wordt bereid. Het ijs ligt dus gewoon bij Oosterse supermarkten in de schappen! Het is wellicht de moeite waard om hen even te benoemen. Handig voor iedereen die niet de tijd heeft om dit overheerlijke recept zelf te bereiden: https://www.bastanitehran.com/nederlands

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *