Prei Pompoen quiche met parmezaanse kaas

Prei pompoen quiche met parmezaanse kaas | www.deedylicious.nl

Ik ben groot fan van pompoen. En met druilerig weer snak ik een maaltijd waar ik lekker van opwarm. Ik maakte daarom een goedgevulde Prei Pompoen quiche. De vulling is van geroosterde pompoen en prei en is een heerlijk winterse maaltijd. Met een goed glas wijn en frisse salade is dit een heerlijk maal om op te warmen. Ik geef je in deze blog ook direct het recept voor een lekker bros quichedeeg. In het recept maakte ik gebruik van een Italiaanse specialiteit; ‘Nduja, maar je kunt er net zo makkelijk een rode peper in gooien.

Wat heb je nodig?

Bodem
  • 200 gram bloem
  • 1 tl zout
  • 1 ei
  • 100 gram boter (koud in blokjes)
  • quichevorm 28 cm doorsnede
  • gesmolten boter om de vorm mee in te vetten

 

Prei-pompoenvulling
  • 400 gram pompoen in grove stukken
  • 1 grote prei in dunne ringen (het wit)
  • 1 grote ui
  • 3 knoflooktenen
  • snuf peper en zout
  • 1 tl gedroogde tijm/rozemarijn
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • hand peterselie
  • 150 ml slagroom
  • olie
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • 1 tl ‘Nduja (of 1 spaans pepertje)

 

Wat gaan we doen?

Deeg

Zeef de bloem en zout boven een keukenmachine en meng dit samen tot een kruimeldeeg. Doe er dan de ei en 1 el. koud water bij en meng verder door. Haal het dan uit de machine en kneed met de hand even door totdat je een bal hebt. Niet te lang, de boter mag niet teveel smelten. Pak het in in vershoudfolie en leg een half uur in de koeling.

Na een half uur haal je het uit de koeling en rolt dit uit tot een ronde plak op een met bloem bestoven aanrecht. De plak moet ruim over je quiche-vorm vallen. Bestrijk dan je quiche-vorm met gesmolten boter. Neem elk hoekje goed mee.

Rol de plak deeg voorzichtig op om je deegrol en rol deze weer af boven je quiche-vorm, zodat deze nu op je vorm ligt. Duw het deeg goed in de vorm en snij het overtollige deeg er vanaf. Prik gaatjes met een vork in het deeg, zodat bubbels worden voorkomen.

Bak het deeg blind op 180˚ voor ongeveer 15 minuten.

Prei pompoen quiche met parmezaanse kaas | www.deedylicious.nl

Vulling

Leg ondertussen de pompoen, ui en knoflooktenen in grove stukken in een ovenschaal. Besprenkel deze met olie en maal er wat zout, peper en nootmuskaat overheen. Voor extra smaak kun je wat tijm of rozemarijn fijnhakken en over de ovenschaal strooien. Rooster dit 30 minuten op 180˚.

Haal de ovenschaal uit de oven (laat de oven aan, deze ga je zo weer gebruiken) en laat de groenten uitlekken in een zeef. Dit is de vulling voor de quiche en deze mag niet te nat zijn als het in de taartbodem wordt gestort. Als het te nat is heb je kans dat de bodem zompig wordt.

Bak de ‘Nduja even licht aan in een pan met 1 el olie. Als dit is gesmolten, doe je de preiringen in de pan. Bak even zachtjes aan totdat het wat zachter begint te worden. Heb je geen ‘Nduja of vegetariër? Gebruik dan een fijngehakt spaans pepertje en bak dit tegelijk met de prei een paar minuutjes aan.

Pureer de pompoen (of doe het in een blender) samen met het ei, eidooier en slagroom. Het hoeft niet superglad, er mag nog wel een beetje structuur in zitten. Proef nu even af, dit is laatste moment dat je de smaak nog kunt aanpassen. Meng er dan de kort gebakken preiringen en Parmezaanse kaas doorheen en roer even goed door.

Stort het mengsel in de voorgebakken taartvorm en zet dit ongeveer 45 minuten in de oven.

Het is klaar als er bovenop een mooi bruin korstje op zit en de vorm mooigoudbruin gekleurd is.

Eet smakelijk!

 

Prei pompoen quiche met parmezaanse kaas | www.deedylicious.nl

 

Meer recepten met pompoen

Voor als je meer inspiratie nodig hebt

 

 


Ook leuk

Rosti Mepal: Review Margrethe Beslagkom & Mixbeker + winactie! (verlopen)

Rosti Mepal: Review Margrethe Beslagkom & Mixbeker + winactie! (verlopen)

Ik moest even diep graven toen ik de naam Rosti Mepal hoorde. Ik kende het wel, maar waarvan ook alweer? Als je net als ons wel eens kampeert of wanneer je wel eens een zomerse picknickmand hebt inpakt, gaat er waarschijnlijk meteen een belletje rinkelen. […]

Pompoenravioli met salie-botersaus

Pompoenravioli met salie-botersaus

Zelf pasta maken is zo leuk om te doen. En wat nog leuker is; het is zo simpel, dat iedereen dit kan. Met maar een paar basisingrediënten kun je al zoveel lekkers maken. En zoals alles in de Italiaanse keuken; simpel is meestal het meest smaakvol, […]



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *