Pompoenravioli met salie-botersaus

Zelf pasta maken is zo leuk om te doen. En wat nog leuker is; het is zo simpel, dat iedereen dit kan. Met maar een paar basisingrediënten kun je al zoveel lekkers maken. En zoals alles in de Italiaanse keuken; simpel is meestal het meest smaakvol, dus maak het jezelf vooral niet te moeilijk. Nu ben ik iemand die overal wel een uitdaging in ziet en pasta maken op zich niet zo heel spannend vind. Dus ik pak het vandaag wel iets anders aan en ga zelf ravioli maken. Gevulde pasta-pakketjes met een vulling van pompoen en pastinaak; pompoenravioli! En ik beloof je dat het niet moeilijk zal zijn; je hebt er alleen wat tijd voor nodig, oh en spierballen 😉

Pompoenravioli met salie-botersaus + winactie | www.deedylicious.nlIk heb voor de pompoenravioli gebruik gemaakt van een pastamachine van Imperia, die ik mocht uitproberen. Een solide pastamachine is wel een must bij het maken van pasta. Bij goedkopere modellen valt de slinger nog wel eens spontaan uit het apparaat of loopt het deeg niet lekker door de persrolletjes heen. Ik hád zo’n goedkope en ben blij dat ik deze Imperia nu in mijn bezit heb; een wereld van verschil! Het blijkt maar weer; met het juiste gereedschap, heb je de helft al gewonnen 😀

POMPOENRAVIOLI MET SALIE-BOTERSAUS

16 februari 2015
: 4 personen
: 45 min
: 2 hr

Door:

Dit heb je nodig
  • 300 gr bloem typo ’00
  • 3 eieren
  • 500 gr pompoen, geschild en in grove stukken
  • 150 gr pastinaak, geschild en in grove stukken
  • 1 ui, in grove stukken
  • 1 paprika, in grove stukken
  • 5 knoflooktenen
  • 100 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • salieblaadjes
  • tijm
  • snuf peper en zout
  • 100 gr boter
  • ovenschaal
  • pastamachine
  • pastaroller (of pizzasnijder/mes als je die niet hebt)
  • keukenmachine
Wat ga je doen?
  • Stap 1 Stort de bloem op je aanrecht en maak een kuiltje in het midden. Strooi wat zout over de bloem en breek de eitjes in het kuiltje. Roer met een vork het ei kapot en roer telkens een beetje van de bloem erbij vanuit de binnenrand.
  • Stap 2 Daarna ga je je handen vies maken. Kneed alle ei en bloem samen totdat je een bal hebt. Als het deeg droog aanvoelt, maak dan je hand nat met water en kneed verder. Niet teveel, het mag niet te nat worden.
  • Stap 3 Als je een mooie bal deeg hebt, kneed je deze nog zeker 5 tot 10 minuten door. Hier heb je de spierballen voor nodig 😉 Tip: Hoe weet je of je deeg goed is? Snij de bol in tweeën. Zie je nog heel veel luchtbelletjes op het snijvlak? Kneed dan nog door, totdat er bijna geen belletjes meer zichtbaar zijn. Verpak het deeg in huishoudfolie in en leg het minstens 30 minuten in de koeling.
  • Stap 4 Voor de vulling verwarm je de oven voor op 180˚. Pel de knoflooktenen en doe deze samen met de pompoen, pastinaak, ui, paprika, tijm, peper en zout in de schaal. Bedek dit met een laagje olie en schep om. Rooster dit 30-45 minuten in de oven totdat de ui en pastinaak zacht zijn geworden. Laat daarna uitlekken in een zeef.
  • Stap 5 Hak in een keukenmachine de groenten met de geraspte Parmezaanse kaas tot het een mooi papje is.
  • Stap 6 Bevestig de pastamachine op je aanrecht en pak je deeg. Verdeel dit in twee stukken. Verpak het ongebruikte deel direct en leg terug in de koelkast. Rol het deeg uit tot een dikte van 7 mm en haal dit door de pastamachine op de hoogste stand. Je haalt het deeg er telkens twee keer doorheen en dan ga je een stand kleiner. Zorg dat het een beetje bebloemd blijft, dan plakt het niet aan de machine. Bij stand 1 aangekomen heb je een lange platte strook van pasta.
  • Stap 7 Verdeel de strook in twee gelijke stukken en leg deze op een bebloemd werkblad. Leg kleine hoopjes vulling op een deel van de pasta. Laat genoeg ruimte rondom over. Bestrijk de randen met geklopt ei. Leg het tweede deel hier voorzichtig bovenop en druk het deeg rondom de hoopjes voorzichtig aan. Laat hierbij (bijna) geen lucht meer in de bolletjes zit. De lucht zorgt er namelijk voor dat de ravioli’s sneller kapot kunnen gaan tijdens het koken.
  • Stap 8 Snij dan met het deegrollertje blokjes uit, zodat je een vierkantje overhoudt met in het midden het bolletje waar je vulling in zit. Leg de gemaakte pompoenravioli onder een vochtige theedoek op een koele plek, zodat ze niet teveel uitdrogen. Herhaal dit hele proces met het stuk deeg dat nog in de koeling ligt.
  • Stap 9 Zet een pan ruim kokend water op met wat zout en 2 el. olijfolie. Kook de ravioli’s in kleine hoeveelheden zo’n 4 minuten of totdat ze boven komen drijven.
  • Stap 10 Maak de pompoenravioli af met een salie-botersausje. Laat de boter langzaam smelten in een koekenpan. Voeg als het een beetje kleur begint te krijgen de salieblaadjes en een uitgeperste knoflookteen toe. De blaadjes beginnen meteen te bruisen en knapperig te bakken. Dit duurt zo’n 20 seconden en dan kan het van het vuur af.
  • Stap 11 Schenk wat van de saus over de ravioli’s en leg wat salieblaadjes on top.

Pompoenravioli met salie-botersaus + winactie | www.deedylicious.nl

Pompoenravioli met salie-botersaus + winactie | www.deedylicious.nl

Pompoenravioli met salie-botersaus + winactie | www.deedylicious.nl

MUZIEKTIP!

Bij een recept als deze kon ik het niet laten om eens op zoek te gaan naar een band die hier bij zou passen. Ik stuitte op een Italiaanse band Ravioli’s 😀

Zoals je hebt kunnen lezen zit er een sponsored item in dit artikel,
die in dit geval mogelijk is gemaakt door Kookpunt.
Maar als DeedyLicious er niet blij van wordt, krijgt het geen plekje op deze site:
‘Cos if it ain’t Delicious, it ain’t DeedyLicious!


Ook leuk

Pompoencurry met pittige pepersaus

Pompoencurry met pittige pepersaus

Als je de blog van DeedyLicious al wat langer volgt, dan heb je het toprecept van de homemade pittige pepersaus vast voorbij zien komen. Met deze saus kun je maar liefst twee maanden doen en verschillende recepten maken of bestaande recepten lekker mee op smaak […]

Pompoen-venkelpuree met kabeljauw

Pompoen-venkelpuree met kabeljauw

Door de drukte van de afgelopen maand heb ik eigenlijk weinig ruimte in mijn hoofd om bezig te zijn met nieuwe recepten. Maar onlangs had ik een dagje niets om handen en dook ik meteen een van mijn favoriete kookboeken in; Smaakvrienden van Angelique Smeijnck. Dit boek geeft […]



33 reacties op “Pompoenravioli met salie-botersaus”

  • Wow! Dat ziet er echt super mooi uit! En met de beschrijving erbij…. Mjammmmm

    Oh en ik ga de pagina van kookpunt ook gelijk even liken… Want ik ding erg graag mee!

    Ciao!

    • Zelf pasta maken is wel tijdrovend… maar de smaak van verse pasta maakt veel goed .
      De smaak is voller en rijker dan die van de supermarkt . Laat dat machine maar komen…

  • Da’s wat voor vriendlief! Die kookt wat ‘ie kan, wanneer ‘ie kan! Een echte liefhebber 🙂 Van eten, van koken, van bakken en braden… een heerlijke, geweldige vent! Mijn vent 🙂

  • Ik had ooit een pastamachine made in Hong Kong. Hij heeft maar even gefunctioneerd. Ondanks de kwaliteit van de machine was het resultaat verrukkelijk.
    Nu rol ik met de kinderen wel eens pasta met de deegrollen en snijden we repen. Dit geeft natuurlijk niet het verfijnde resultaat van een machine. En zelf gevulde kussentjes maken, zoals we het hier noemen, lijkt me helemaal verrukkelijk. Lekker experimenteren met de vulling.

  • Oh ik wil al zo lang zelf pasta maken, maar ik weet niet waar ik moet beginnen. Een pastamachine lijkt me een prima startpunt 🙂 en aangezien ik straks heeeeel lang zwangerschapsverlof heb lijkt het me heerlijk om zelf pastaatjes te maken.

  • Wat ziet het er lekker uit en het lijkt me super leuk om te maken met mn lieve vriend:)
    hij is dol op koken en van alles uitproberen..
    Ik doe graag mee aan deze win actie om mijn vriend hiermee te verrassen.

  • In deze tijd van het jaar heerlijke pasta’s maken brengt je helemaal in Italiaanse sferen! Met deze pastamachine hoop ik mooie en lekker pasta’s te maken en indruk te maken op mijn Italiaanse lover 😉

  • Mooi recept!! Ik wil al een tijdje zelf pasta gaan maken en dit wordt een “eitje”.
    En met de pastamachine nog makkelijker, dus ik hoop dat ik hem win.

  • Geweldig! Dat recept wil ik ook eens maken. Ik kook eten uit bijna alle landen maar Italie zou een stuk smakelijker en origineler zijn met deze koningsmachine van Kookpunt!

  • Oh….my…. wauw!!! 😀 Ik snap dat je verliefd bent geworden op deze pastamachine!! Wat een beauty!!
    Ik doe heel graag mee, er lijkt mij niets lekkerder dan verse pasta!! 🙂
    Mijn man en ik koken beide heel erg graag, dus we zouden hier wel heel erg gelukkig van worden!! 🙂
    Liefs Linda!

  • Oh….my…. wauw!! 😀 Ik snap dat je verliefd bent geworden op deze pastamachine!! Wat een beauty!!
    Ik doe heel graag mee, er lijkt mij niets lekkerder dan verse pasta!! 🙂
    Mijn man en ik koken beide heel erg graag, dus we zouden hier wel heel erg gelukkig van worden!! 🙂
    Liefs Linda!

  • Zoals je ook ondervond is mijn pastamaker ook maar een magere versie van dit paradepaardje. Heerlijk eigen gemaakte verse pasta maar het is me steeds een karwei dit tot een goed eind te brengen. Nu ik deze blog las begin ik te hopen…Can you make my day? Ik hoop het (samen met allen die hier vaak de voeten onder tafel schuiven). Graag alle pagina’s geliked…en nu duimen!

  • Wat leeeeuk!! Koken is mijn lust en mijn leven, daar ben ik dol op! Momenteel kook ik dagelijks de meest lekkere gerechten samen met mijn vader, maar nu ik op mezelf ga wonen kan ik me straks lekker uit gaan leven in mijn eigen keukentje! Jammer genoeg heb ik nog nooit zelf pasta gemaakt. Ik koop vaak verse in de supermarkt, maar het lijkt me zó lekker en leuk om het voortaan zelf te kunnen doen! Deze Imperia pastamachine zou mij dus helemaal blij kunnen maken, wat leuk dat we er via deze gezellige weg gewoon een kunnen winnen, ik like beide pagina’s en maak ontzettend graag een kans!

  • Beste Deedylicious,

    Ik heb altijd al graag als een echte Italiaanse mama zelf pasta willen maken. Maar ik vrees dan een grote chaos in de keuken: de keuken en de kinderen onder de bloem, de eieren in mijn haren en uiteindelijk de tagliatelle tegen het plafond! Met deze (ge-olijf-oliede;)) Imperia pastamachine zou mijn Italiaanse droom misschien toch uit kunnen komen. Want met een draai aan de slinger van de machine verandert deze stuntelige huismoeder in een ware Pasta-chef! En als de verse pasta dan in de pan kookt, bereikt mijn vreugde het KOOKPUNT!

  • Ik heb altijd al graag als een echte Italiaanse mama zelf pasta willen maken. Maar ik vrees dan een grote chaos in de keuken: de keuken en de kinderen onder de bloem, de eieren in mijn haren en uiteindelijk de tagliatelle tegen het plafond! Met deze (ge-olijf-oliede;)) Imperia pastamachine zou mijn Italiaanse droom misschien toch uit kunnen komen. Want met een draai aan de slinger van de machine verandert deze stuntelige huismoeder in een ware Pasta-chef! En als de verse pasta dan in de pan kookt, bereikt mijn vreugde het KOOKPUNT!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *