Orzo met vegetarische gehacktballen in tomatensaus

Ik maakte heel lang geleden al eens gevulde tomaten, die ik ken van onze vakanties op Zakynthos. Dit is echt mijn favoriete maaltijd als we daar zijn en ik bedenk mij dat het eigenlijk alweer véél te lang geleden is dat ik hem maakte. Ik bedenk mij nu dat ik deze hier nog nooit voor jullie heb uitgeschreven. Ik zet het direct op mijn to-do-list 😉

Maar goed…de keer dat ik over dit gerecht iets deelde, kreeg ik het ‘commentaar’ dat ik er geen rijst in mocht gebruiken, ‘want de Grieken gebruiken daar orzo voor.’ Nu hou ik er niet zo van als iemand roept dat iets niet mag of dat ik iets ‘moet.’ Daarnaast kende ik alleen het recept (gekregen van een Griekse dame) met rijst. Ik liep onlangs tegen een pak orzo aan in de lokale supermarkt en vond het een mooi moment om hier eens iets mee te maken (en nee het zijn geen gevulde tomaten 😉 )

Orzo met gehacktballen in tomatensaus | www.deedylicious.nl

Orzo met vegetarische gehacktballen in tomatensaus

Orzo ziet eruit als een rijstkorrel, maar bij nader onderzoek is dit een pastasoort. Een wel heel kleine soort wel te verstaan en heeft de grootte van een rijstkorrel. Ik gebruikte het in een recept dat in de Eetkalender 2019 staat (die je trouwens nog kunt bestellen!) Ik besloot met het restje dat ik had staan van deze mini pasta een heerlijke maaltijd te maken: Orzo met vegetarische gehacktballen in tomatensaus.

Orzo met vegetarische gehacktballen in tomatensaus

6 november 2018
: 4 personen
: 15 min
: 20 min
: 35 min

Door:

Dit heb je nodig
 • 3 el bakolijfolie
 • 1 ui, fijngesnipperd
 • 1 wortel, in kleine blokjes
 • 1 selderijstengel, in kleine blokjes
 • 2 tenen knoflook
 • zout
 • peper
 • 3 takjes tijm
 • 1 takje rozemarijn, alleen blaadjes fijngehakt
 • 1 verpakking (10 stuks) vegetarische gehacktballetjes (vegetarische slager)
 • 3 el balsamico
 • 1 blik (400 gr) tomatenblokjes
 • 400 gr orzo
 • 2 el groene olijven, grofgehakt
 • 3 takjes basilicum, alleen de blaadjes + extra
 • Parmezaanse kaas, geraspt
Wat ga je doen?
 • Stap 1 Verhit een hapjes -of braadpan met de olie en fruit op middelhoog vuur de ui, wortel, selderij en knoflook aan.
 • Stap 2 Als de ui glazig begint te worden mogen de tijm, rozemarijn en gehacktballetjes erbij. Bak de balletjes rondom bruin.
 • Stap 3 Voeg de balsamico toe en roer om.
 • Stap 4 Schenk het blik tomatenblokjes erbij met eenzelfde hoeveelheid water. Breng dit aan de kook en voeg de orzo toe. Laat met de deksel op de pan zo’n 15 minuten zachtjes koken. Roer af en toe om.
 • Stap 5 Scheur de basilicum grof en meng samen met de olijven op het laatst door de pasta.
 • Stap 6 Serveer met vers geraspte Parmezaanse kaas en een extra blaadje basilicum.

 

Orzo met gehacktballen in tomatensaus | www.deedylicious.nl

Gebruikt props

 

MUZIEKTIP!

Als ik aan het koken ben vind ik het heerlijk om muziek te luisteren waardoor ik een beetje door de keuken kan swingen. Met deze plaat van Afro Cuban All Stars komt dat helemaal goed.


Ook leuk

Bietenloempia’s

Bietenloempia’s

Sinds ik aan het koken en bakken ben geslagen, kan ik het niet laten om bestaande recept naar mijn eigen hand te zetten. Ik vervang te pas en te onpas ingrediënten of maak gebruik van smaakmakers waarvan ik denk dat deze goed bij elkaar passen. Zo zijn ook deze […]

Vegetarische wrap met zoete aardappel en chiliyoghurt

Vegetarische wrap met zoete aardappel en chiliyoghurt

Begin 2019 was ik erg druk met een grote opdracht voor een hele grote klant, waar o.a. receptontwikkeling, koken en foodfotografie bij kwamen kijken. Helaas mag ik jullie hier niets over verklappen, maar wat ik wel kan verklappen is dat ik er bijna een maand […]Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *