Hongaarse Lángos, dé snack die je moet proeven!

Jarenlang heb ik er mijn vakanties doorgebracht; Hongarije. Maar het heeft even geduurd voordat we daar terecht kwamen. In de jaren voordat we in Hongarije kampeerden hebben we mijn moeder gek gemaakt met de vraag of we asje-asje-asjeblieft een keer gingen kamperen. Ze dacht toen dat ze daar geen bal aan zou vinden. Maar de grap is dat mijn ouders op dit moment weer lekker in ‘de hut’ zitten te genieten van ons prachtige landje. (Lees; kampeerverslaafden ;-))

Je begrijpt het goed; na veel gezeur hebben mijn ouders een caravan gehuurd om eens te kijken of ze dat wat vonden en belandden we bij het Balatonmeer in Hongarije. Alle klasgenootjes gingen altijd naar Frankrijk of Spanje, maar mijn ouders waren daar niet zo van. En ergens vond ik dat ook niet erg. Ik vond het namelijk wel stoer om op school te kunnen vertellen dat wij naar een land op vakantie gingen, waar je aan de grens nog gecontroleerd werd door militairen met een groot geweer in hun handen. Mijn zakgeld ging elk jaar op aan cassettebandjes van mijn favoriete bands, want alles was daar spotgoedkoop (of super illegaal gekopieerd, ja toen had je dat ook al ;-)). En elk jaar werd er lokaal gegeten, zoals Goulash, homemade pizza’s en Lángos!

Hongaarse Lángos, dé snack die je moet proeven! | www.deedylicious.nlHongaarse Lángos, dé snack die je moet proeven!

Deze snack wordt in Hongarije gezien als de zak patat die wij in Nederland kennen. Het is een snack die in de zomer veelal in de buurt van zwemgebieden te krijgen is. Er staat meestal ook een kraampje op de markt of op het dorpsplein. Tegenwoordig kun je het in Oostenrijk ook krijgen en zelfs in Nederland rijdt er nu een heuse foodtruck mee rond.

Lángos is een soort knapperig oliebollendeeg dat in de frituur is gebakken, alleen dan hartig in plaats van zoet. Als topping sprenkel je er wat knoflookwater overheen en smeer je er een flinke lik zure room op. Je maakt het af met een berg geraspte kaas en eigenlijk is het dat wel. Ik vond het lekker om nog wat fijn gehakte bieslook er overheen te strooien. Geloof me; hier vreet je je vingers bij op.

Toen ik onderzoek deed naar deze snack vond ik twee soorten recepten, namelijk een mét en een zónder aardappel. Ik heb beide recepten met mijn moeder gebakken en de hele familie heeft mogen jureren. Degene met aardappel smaakt zoals je deze ook in Hongarije geserveerd krijgt, dus die heeft de titel WINNAAR gekregen. Ik verklap je hierbij het recept.

Wat heb je nodig voor 8 Lángos?

 • 250gr kruimige aardappelen
 • 250gr bloem
 • 1 ei
 • 50 ml melk
 • crème fraîche
 • 1 zakje geraspte oude kaas
 • 6 tenen knoflook
 • bosje bieslook
 • 10 gr gedroogde gist
 • zout
 • 1 à 2 flessen zonnebloemolie / frituurvet
 • hoge pan om in te frituren of de friteuse

 

Hongaarse Lángos, dé snack die je moet proeven! | www.deedylicious.nlWat ga je doen?

 1. Maak wat knoflookwater door een whiskeyglas te vullen met water en daar 6 tenen knoflook in uit te persen. Roer even door, dek af met wat folie en laat dit trekken.
 2. Kook de aardappelen 20 minuten in zout water, totdat ze goed zacht zijn en giet ze dan af. Prak de aardappelen fijn en voeg een eetlepel van de bloem toe. Meng goed met elkaar en laat afkoelen.
 3. Los de 10 gram gist op in 50ml lauwwarm water. Warm in een steelpannetje de melk op todat het handwarm is en voeg deze aan de gistoplossing toe.
 4. Meng een losgeklopt ei door de afgekoelde aardappelen heen en voeg dan het resterende bloem en de gistmengsel toe aan de aardappelen. Voeg nog een eetlepel olie toe en een snuf zout en kneed het geheel tot een grote bol.
 5. Leg het deeg in een schaal en dek deze af met een vochtige theedoek. Laat het minstens een uur rijzen.
 6. Knip de bieslook fijn en roer dit door de crème fraîche. Dek af en zet in de koeling.
 7. Verwarm een diepe pan met de zonnebloemolie of warm een frituurpan op.
 8. Verdeel het gerezen deeg in 8 gelijke bolletjes en leg op een bakpapiertje.
 9. Smeer je handen in met wat olie en duw de bolletjes tot een plakje van iets dunner dan 1 cm dik. Het geeft niet als het niet overal even dik is of er een gaatje in onstaat door het uitspreiden.
 10. Laat deze plak voorzichtig in de olie zakken en bak aan beide zijden totdat ze aan de randen mooi bruin zijn. Het klopt dat het midden iets lichter van kleur blijft. Laat de Lángos daarna even uitlekken op wat keukenpapier en bak direct de volgende.
 11. Voor serveren kwast je wat knoflookwater over de Lángos en daarna een flinke lepel crème fraîche. Bestrooi met geraspte kaas en wat fijngehakte bieslook.

 

Hongaarse Lángos, dé snack die je moet proeven! | www.deedylicious.nlEet smakelijk!

 

MUZIEKTIP!

Aangezien deze snack mij linea recta terugbrengt naar de vakanties die ik aan het Balatonmeer in Hongarije heb gevierd, moét daar wel een plaat bij waar ik geweldige herinneringen aan heb. Dansen in Il Capitano en flirten met de Oostenrijkse buurjongens. Ja, met dit nummer aan voel ik mij weer even 15. Dream on Wendy, dream on…


Ook leuk

8 Tips om een alcoholvrije avond te overleven

8 Tips om een alcoholvrije avond te overleven

Een keer per jaar brengen wij een maand alcoholvrij door. Niet omdat we enórme zuipschuiten zijn, maar wel omdat we er van bewust zijn, dat het wel héél normaal is om overal een ‘gezellig’ drankje bij te nuttigen. Soms is het dan ook even goed jezelf […]

Bietenloempia’s

Bietenloempia’s

Sinds ik aan het koken en bakken ben geslagen, kan ik het niet laten om bestaande recept naar mijn eigen hand te zetten. Ik vervang te pas en te onpas ingrediënten of maak gebruik van smaakmakers waarvan ik denk dat deze goed bij elkaar passen. Zo zijn ook deze […]14 reacties op “Hongaarse Lángos, dé snack die je moet proeven!”

 • Hoi Deedy,

  Ik heb zelf 2 jaar in Hongarije gewoond. Mooie site en mooie foto’s en meer. Klein ding de schrijfwijze van lángos. het streepje hoort op de a (lange klank) en niet op de o (kort). 😉

  Ciaó,

  Wim

 • die foodtruck staat nu op het Waterlooplein in Amsterdam! maar ik ga ’t recept zelf ook een keer proberen! Ik at lángos ook voor ’t eerst aan het Balatonmeer, bij Gyenes Dias. Maar nu eerst lunchen bij ’t werk 😉

 • Jammer dat het belangrijkste ingrediënt voor traditionele lángos mist; namelijke kefir. Zonder dit ingredient zal het nooit zo lekker worden als echte Hongaarse lángos. Overigens zijn de aardappelen veel moeite en ook helemaal niet nodig.

  • We hebben hier duidelijk met een kenner te maken 😉
   Inderdaad, ik heb geen kefir gebruikt. Omdat ik dit qua smaak geen toevoeging vind en dit een ingrediënt is wat niet iedereen kent of gebruikt. Daarom heb ik voor een toegankelijke vervanger gekozen, zodat iedereen dit kan maken. Het recept dat ik heb gedeeld in deze blog is bewust met aardappels gemaakt; zonder wordt de lángos namelijk veel te knapperig bij het bakken en dat hoort niet bij de lángos zoals ik die ken. Met de aardappel is de structuur preciés zoals ik hem ook altijd at in Hongarije. Maar niets houd je tegen om het wel met kefir of juist zonder aardappel te maken. Als je er maar van geniet Lisa 🙂

 • Mooi recept en een prachtig verhaal! Ik kom al sinds 1982 in Hongarije, dus heb ook die tergend lange wachtrijen bij de grens meegemaakt. Vooral bij de thuisreis was het vaak raak, uren wachten in de brandende zon totdat ze de vouwwagen helemaal doorzocht hadden…

  En lángos en gulyás zijn de gerechten die me het meeste zijn bijgebleven. Vorige week nog weer een paar lángos gegeten toen ik een weekje in Hongarije was. Het blijft mijn go to food als ik daar kom, ik kan Hongarije niet verlaten zonder lángos te eten.

  Ik kreeg het recept van een Hongaarse domineesvrouw, die gebruikt inderdaad ook kefir, dat recept komt van de pusta, daar maken ze de lángos inderdaad iets anders dan aan het Balaton waar ze meer van de krumplis lángos (met aardappel) houden. (Dat is wat ze mij vertelde.)

  Hoe dan ook, mooi dat je dit recept deelt en ik hoop dat veel Nederlanders deze lekkernij gaan proberen!

  • Wat leuk dat jij ook soortgelijke herinneringen hebt aan deze fantastische snack, Jan! Stiekem een beetje jaloers dat jij er vorige week nog een hebt gegeten. Ik geloof dat ik ze maar weer snel moet gaan maken 😉
   Leuk om te lezen over het wel of niet gebruiken van kefir. Ik heb toen inderdaad bij het Balaton vakantie gevierd, dus kan kloppen dat de Lángos met aardappel als de ‘echte’ in mijn geheugen staat gegrift. Grappig dat het recept verschillende variaties kent binnen een land, hè? Bedankt voor je berichtje en ik zal aan je denken als ik binnenkort weer een stapeltje bak 🙂

 • Hoi Wendy,

  Wat een heerlijk recept. BEDANKT!!!
  Ik heb zelf voor het eerst kennis gemaakt met deze heerlijke snack op het festival Sziget zo’n 10 jaar geleden. Mijn vrienden en ik waren verkocht. Daarna ooit nog eens gemaakt, maar dit recept is top. Ik heb het nu al 2 keer gemaakt deze week.
  Niet goed voor de lijn, maar zooo lekker.
  Nogmaals dank.

  • Super leuk om te lezen Rosanne! En wat leuk dat het ook bij jou herinneringen met zich meebrengt. Ik maak ze echt veel te weinig (wat dan wél weer goed is voor de lijn). Maar binnenkort zal ik weer eens een portie maken en weer even terugdenken aan die toffe vakanties die we daar altijd hadden. Geniet ervan!

 • Beste Deedy
  Ik heb dit jaar voor het eerst Lángos gegeten op de Kerstmarkt in Stuttgart.
  Ik vond het verrukkelijk !!
  Ik ben dus ook heel blij met jouw recept.
  Bedankt
  Lieve groet,
  Luck

  • Wat heerlijk Luck, ik kan mijn eerste keer Lángos ook nog herinneren. Geniet van het recept en deel het resultaat zeker even op social. Benieuwd of jij ze net zo lekker vindt! Groet Wendy

 • Kom vandaag pas achter deze pagina .. het recept wat ik ken is idd met aardappel en ook met kefir.
  En zelf maak ik het zonder. Wij zijn met ons gezin vroeger wel tig keer in Hongarije geweest van omgeving Budapest een paar keer en de meeste keren in Zalakaros op de camping uren in de rij bij de grens jonge jongens met giga geweren in hoge uitkijk posten . Waar het door de Hongaarse “snackbar” ook gemaakt werd . Des tijds waren we t eerste Surinaams/Nederlands gezin in dat dorp. We waren een atractie zeg maar,☺️ ik heb ze vanmorgen vroeg ivm de hitte weer gemaakt zowel de zoete als hartige variant. Dank u. Veel geluk en zal hier vaker komen .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *