Glaounes – het familierecept van de Therianos familie

Het kan jullie niet zijn ontgaan dat wij dit jaar weer op ons favoriete eiland waren; Zakynthos. Wij vertoeven hier al een aantal jaar in het voorjaar en komen er altijd compleet ontspannen van terug. Doordat wij vrienden hebben gemaakt op het eiland, voelt het als een warm bad als we de eerste stappen op het vliegveld zetten. Wat een geweldig eiland is dit. Zante, zoals de Grieken het noemen, is een prachtig groen eiland en heeft de meest prachtige stranden. Dat je er lekker kunt eten heb je onlangs al kunnen lezen. En over de in de titel genoemde familie Therianos heb ik daarin ook al even kort gehad net als de Glaounes waar ik je vandaag iets meer over ga vertellen.

Glaounes - een familierecept van de Therianos familie | www.deedylicious.nlAan tafel!

Elke keer, wanneer wij worden uitgenodigd om aan tafel plaats te nemen bij de Therianos familie, zeggen wij volmondig ‘graag!’ Mama Therianos staat de hele middag in de keuken en maakt een -die middag- geslacht kippetje of konijntje in haar ienie-mienie keuken klaar. Met als side-dish heerlijke kaashapjes, verse salade. En als toetje bakt Sia ter plekke nog wat overheerlijke glaounes, wat een geweldige afsluiter van een liefdevol diner is.

Glaounes - een familierecept van de Therianos familie | www.deedylicious.nlGlaounes

Glaounes? ‘Wat is dit voor een hapje’ hoor ik je vragen? Nou, het lijkt een beetje op een poffertje, maar dan met heerlijk geurende specerijen in het beslag die mij een beetje aan peperkoek doen denken. er zit alleen geen melk of ei in. Daarnaast gaan er overheerlijke krenten in die de familie zelf in de achtertuin heeft groeien en aan de Griekse zon laat drogen. Uiteraard mag er in een Grieks dessert geen honing ontbreken en ook hierin wordt het gebruikt. De naam ‘glaounes’ betekend zoiets als ‘onregelmatig.’ Dat is ook precies zoals ze eruit zien, niet mooi, maar wel verdomd lekker!

Elke familie op het eiland maakt glaounes weer anders en wordt zelf soms ook anders genoemd. In plaats van glaounes kun je het ook wel als ‘flaounes’ tegenkomen op het eiland. Het recept van de familie Therianos is gebruikt op de officiële glaounes-feestdag welke in maart op Zakynthos wordt georganiseerd. De afgelopen vakantie ben ik samen met Sia de keuken in gedoken om deze specialiteit te leren maken. En ik mag het recept met jullie delen, is dat niet tof?! Ik dacht eerst dat het een heel ingewikkeld recept zou zijn, maar het is super simpel en iedereen kan dit maken. Gebruik je de specerijen die ik in de ingrediëntenlijst heb staan, dan proef je de authentieke smaak van dit zoete hapje.

Glaounes

18 juli 2016
: 18 Glaounes
: 5 min
: 10 min
: 15 min

Door:

Dit heb je nodig
  • 2 sinaasappels
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1/4 tl kaneel
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • 1/2 tl anijszaad
  • 1 tl suiker
  • 1/2 kopje bloem
  • 3 el rozijntjes
  • olijfolie extra vergine
  • 3 el honing
  • 1 el sesamzaadjes
Wat ga je doen?
  • Stap 1 Mix het sap van de sinaasappels met het bakpoeder en roer goed door, zodat dit oplost in het vocht.
  • Stap 2 Voeg de kaneel, nootmuskaat, anijszaad en suiker toe en mix goed door elkaar. Voeg op het laatst een scheutje water toe.
  • Stap 3 Voeg beetje bij beetje de bloem toe, totdat het iets dikker is dan pannenkoekenbeslag. Roer dan de rozijnen er doorheen.
  • Stap 4 Zet een koekenpan op het vuur met een laagje olijfolie van ongeveer 0,5 cm. Laat dit goed warm worden.
  • Stap 5 Schep m.b.v. een eetlepel kleine hoopjes van het mengsel in de pan. Wanneer de bovenkant droger wordt en en bellen ontstaan, draai je ze pas om.
  • Stap 6 Haal ze uit de pan en leg ze op wat keukenpapier om uit te lekken.
  • Stap 7 Serveer ze op een schaal of groot bord. Schenk er royaal de honing overheen en bestrooi ze met de sesamzaadjes.

En nu snel opeten, want warm zijn ze echt het lekkerst!

 

MUZIEKTIP!

Bij zo’n goeie afsluiter van een prachtig diner, hoort een track waarbij je lekker kunt uitbuiken. Of waarmee je samen naar de sterrenhemel kunt kijken onder het genot van een glas Ouzo. Met deze plaat op de achtergrond bekruipt mij het gevoel dat ik weer terug wil naar het eiland. Ik wil met een glas Tentura (mijn alternatief voor het glas Ouzo, aangezien ik dat niet zo hele lekker vind) op een terras aan zee zitten en genieten van het ruisen van de golven en de maan op zien komen boven zee.

BANNER Veda - Indian Restaurant and Lounge | www.deedylicious.nl

Ook leuk

Zakynthos; Culinair genieten aan de Ionische zee

Zakynthos; Culinair genieten aan de Ionische zee

Elk jaar in juni moét ik weer even terug; naar het prachtige Griekse eiland Zakynthos. Een aantal jaar geleden zijn we er terecht gekomen via een tip van een collega en we zijn er niet weg te slaan. Dit vanwege de mensen, het weer, de prachtige stranden en […]

Appel-aardbeiencakejes, wie jarig is trakteert!

Appel-aardbeiencakejes, wie jarig is trakteert!

In juli ben ik jarig en ik probeer dan altijd een zomerse traktatie te bedenken voor mijn collega’s. Vaak zijn het ijsjes die ik, net als dat ik vroeger op school deed, trakteer. Maar aangezien het weer dit jaar niet echt meezat, heb ik mijn […]



2 reacties op “Glaounes – het familierecept van de Therianos familie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *