Geroosterde paprikasoep met oregano

Soep maken from scratch is vaak een tijdrovende klus, maar ik vind het soms zo rustgevend. Heerlijk een hele middag in de keuken staan om de lekkerste smaken met elkaar te combineren en te weten dat er alléén maar goede ingrediënten in gaan. Zoals jullie vast al vaker hebben gelezen kan ik niet goed tegen smaakversterkers. En laten die nou vaak in kant-en-klare soepen of in de bouillonblokjes verwerkt zijn, die je voor je basis nodig hebt. Ik maak dan ook altijd mijn eigen bouillon, zo ook voor deze geroosterde paprikasoep met oregano.

Geroosterde paprikasoep met oregano | www.deedylicious.nlGeroosterde paprikasoep met oregano

Je zal zien dat ik in de uitleg van het recept echt alles zelf heb gedaan, maar geen reden om te denken dat het teveel werk is. Veel dingen kun je -mocht je de tijd hier niet voor willen nemen- ook gewoon kopen in de supermarkt. Dus zet een grote pan op het vuur en aan de slag!

 

Groentebouillon

18 september 2016
: 2 liter
: 10 min
: 45 min
: 1uur

Door:

Dit heb je nodig
  • 3 wortels, gewassen en in grove stukken
  • 2 uien, in grove stukken
  • 4 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl zout
  • 1 el peperkorrels
  • 3 kruidnagels
  • 2 liter water
  • grote soeppan
Wat ga je doen?
  • Stap 1 Zet de soeppan op het vuur met het water en alle ingrediënten. Laat dit minstens 45 minuten zachtjes koken.
  • Stap 2 Na 45 minuten giet je het vocht af en bewaar je tot je de soep gaat maken. Dit kun je ook een dag van te voren maken, zet het dan wel in de koeling tot gebruik.
  • Stap 3 De groenten gooi je weg, de smaken hiervan zijn in je bouillon opgenomen. Teveel werk? Koop dan een goede kant-en-klare bouillon. Zo ben je lekker snel klaar.

Geroosterde paprikasoep met oregano

18 september 2016
: 2 liter
: 30 min
: 30 min
: 1uur

Door:

Dit heb je nodig
  • 3 rode paprika’s
  • 1 gele paprika
  • 2 uien, gesnipperd
  • 3 wortels, in blokjes
  • 1 stengel bleekselderij, in kleine stukjes
  • 2 takjes tijm, blaadjes
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 rode peper, zonder zaadlijsten, fijngehakt
  • tomatenpuree, blikje
  • 1,5 l (groente)bouillon
  • 2 aardappels, geschild en in blokjes
  • 1 kopje mini-penne
  • 1 el oregano + extra voor serveren
  • peper
  • zout
  • 125 ml crème fraiche
  • 2 takjes basilicum, blaadjes
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • soeppan
  • afsluitbare plastic zakjes
  • bakplaat
  • staafmixer
Wat ga je doen?
  • Stap 1 Snijd de paprika’s in de lengte door midden. Leg ze met de platte kant op de bakplaat. Gril deze zo’n 10 minuten onder de hete gril. Wanneer ze bijna zwart zijn, mogen ze eruit. Stop ze dan in de zakjes en sluit deze af. Het velletje stoomt nu los en is na 5 minuten makkelijk van het vruchtvlees te wrijven. Bewaar het vruchtvlees en gooi de schillen weg. Te veel werk? Koop dan geroosterde paprika’s in een pot.
  • Stap 2 Fruit in de olie de ui, wortel en bleekselderij, totdat de ui glazig is. Zet het vuur iets lager en voeg de tijm, knoflook, geroosterde paprika en rode peper toe.
  • Stap 3 Voeg de tomatenpuree toe en voeg, wanneer dit is opgelost, de bouillon en aardappel toe. Laat dit zo’n 15 minuten zachtjes koken totdat de aardappel gaar is.
  • Stap 4 Pureer de soep helemaal glad met de staafmixer en doe de mini-penne erin. Laat zachtjes koken volgens de aanwijzingen op het pak. Roer regelmatig goed door, ze plakken een beetje vast op de bodem.
  • Stap 5 Breng op smaak met de oregano, wat zout en peper.
  • Stap 6 Serveer met een eetlepel crime fraîche, wat oregano, blaadjes basilicum en besprenkel op het laatst met wat extra vergine olijfolie.

Geroosterde paprikasoep met oregano | www.deedylicious.nl

 

Tip: Maak zelf pesto en besmeer je broodjes hiermee. (Ik had daar geen tijd meer voor en trok een potje open dat ik nog in de kast had staan. Helaas was deze echt niet lekker, dus volgende keer maak ik het gewoon weer lekker zelf.) Rooster het brood even en wrijf erover met een halve knoflookteen. Smeer er lekker wat pesto op en maak af met een sherrytomaatje. Deze soep is een complete maaltijd, ik zou er dan ook geen salade naast serveren.

Eet smakelijk!

MUZIEKTIP!

Wanneer je een hele dag in de keuken staat, heb je wel meer dan één muziektip nodig. Zet daarom eens mijn playlist op die ik deze zomer samenstelde voor een gezellige BBQ. Want van een beetje swingen in de keuken is nog nooit iemand doodgegaan. Geniet van de muziek en het subliem soepje!


Ook leuk

Italiaanse basics: Snelle pastasaus en pesto

Italiaanse basics: Snelle pastasaus en pesto

Wij koken met regelmaat Italiaans thuis en dan is het natuurlijk het lekkerst om verse ingrediënten te gebruiken. Want de Italiaanse keuken mag dan over het algemeen vrij simpel zijn, de smaak is bepalend in de gerechten. Helaas beschikken wij bijvoorbeeld hier in Nederland zelden […]

Caprese pasta met pesto

Caprese pasta met pesto

Soms moet je dingen niet moeilijker maken dan ze zijn. En dat ik iets heel moeilijk kan maken, weet ik van mijzelf…, maar wanneer het op eten aankomt kan ik weer kinderlijk simpel in elkaar zitten. Zo wilde ik een Pasta Pesto maken, maar vond het er […]



3 reacties op “Geroosterde paprikasoep met oregano”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *