Flammkuchen met bietjes en rode ui

Voor de Foodblogswap van Januari mocht ik koken van de blog van Duizenden1dag.nl. Een lekkere no-nonsensblog van Martine die bijzonder werk doet; werken op de dagbesteding van een crisis-, behandelvoorziening met mensen met een lichte verstandelijke beperking en ernstig probleemgedrag. Het werk wat zij doet speelt zich grotendeels af in de moestuin. Een om haar werk te eren, ben ik lekker met groenten aan de slag gegaan en bakte een Flammkuchen.

Flammkuchen

Ik vond op haar site deze heerlijke Flammkuchen en besloot er een vegetarische variant van te maken. Ik had nog prachtige bietjes liggen (zoals je vast weet ben ik gék op bietjes) en besloot deze als topping te gebruiken. Samen met rode ui en een goede snuf komijn maakt dit een heerlijke combinatie. Lekker voor bij de borrel!

Flammkuchen met bietjes en rode ui | www.deedylicious.nl

Wat heb je nodig voor 3 Flammkuchen?

  • 300 gram bloem
  • 180 ml lauwwarm water
  • 7 gram droge gist
  • klein snufje suiker
  • 30 ml olijfolie
  • snufje zout
  • gemalen zwarte peper
  • 2 rode bietjes, voorgekookt en in blokjes gesneden
  • 1 rode ui
  • 2 tl komijn
  • 125 ml crème fraîche
  • 10 takjes bieslook, fijngesneden

 

Flammkuchen met bietjes en rode ui | www.deedylicious.nlWat ga je doen?

  1. Doe de gist en suiker bij het water en laat dit even oplossen. Roer desnoods even door met een vork, zodat er geen klontjes ontstaan.
    In een mengkom doe je de bloem samen met het zout. Giet hier het gistmengsel bij en de olie. Meng het tot een deegbal, totdat deze niet meer plakt. Haal het deeg uit de kom en kneed goed door op een met bloem bestoven aanrecht.
    Maak je het in een keukenmachine, zoals een KitchenAid? Kneed de bol dan nog zo’n 5-10 minuten machinaal door, nadat alles is samengekomen in de kom. Met de hand is ook prima te doen hoor, maar als je een keukenhulpje hebt, gebruik ‘m dan 😉
    Dan zet je het deeg in een schone kom. Bestrooi je het met wat bloem en leg je een vochtige theedoek over de kom heen. Plaats de kom op een warme plek, bijvoorbeeld bij de verwarming. Laat het zeker een uur rijzen.
  2. Rooster de komijn even kort in een droge pan en vijzel daarna samen met 1 tl zout  fijn tot poeder. Meng 2/3 van de specerijen met de crème fraîche en bewaar het laatste deel voor de finishing touch.
  3. Verwarm de oven voor op 250˚ en verdeel het deeg in 3 gelijke stukken.
    Rol zo dun mogelijk uit in een ovale plak.
  4. Smeer op elke Flammkuchen een gelijke hoeveelheid crème fraîche en bestrooi met de bietjes en rode ui.
  5. Strooi dan de overgebleven komijn en wat gemalen peper er overheen.
  6. Plaats op een bakplaat of pizzasteen in de oven en bak voor zo’n 8 – 10 minuten.
  7. Strooi voor serveren de gehakte bieslook over de Flammkuchen.

Eet smakelijk!

Flammkuchen met bietjes en rode ui | www.deedylicious.nl

 

MUZIEKTIP!

Bij deze borrelhap denk ik aan lekker weer en wijntjes drinken op het terras. Daarom een zomerse plaat waar ik op en top vrolijk van word. Naast Bob Marley is dit toch wel een reggae-held van mij; Jimmy Cliff!

BANNER Veda - Indian Restaurant and Lounge | www.deedylicious.nl

Ook leuk

Hongaarse Lángos, dé snack die je moet proeven!

Hongaarse Lángos, dé snack die je moet proeven!

Jarenlang heb ik er mijn vakanties doorgebracht; Hongarije. Maar het heeft even geduurd voordat we daar terecht kwamen. In de jaren voordat we in Hongarije kampeerden hebben we mijn moeder gek gemaakt met de vraag of we asje-asje-asjeblieft een keer gingen kamperen. Ze dacht toen dat […]

Bietenloempia’s

Bietenloempia’s

Sinds ik aan het koken en bakken ben geslagen, kan ik het niet laten om bestaande recept naar mijn eigen hand te zetten. Ik vervang te pas en te onpas ingrediënten of maak gebruik van smaakmakers waarvan ik denk dat deze goed bij elkaar passen. Zo zijn ook deze […]



2 reacties op “Flammkuchen met bietjes en rode ui”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *