Dulce de leche brownie met Frangelicoroom en kaneelijs

Na een fantastisch diner sluiten wij thuis graag af met een lekker dessert. En dat ik altijd in ben voor het bedenken van een mooi dessert heb je onlangs al kunnen lezen. Met de aankomende kerstdagen in aantocht, stond er weer een taak op mijn to-do-list; een nieuw kerstdessert bedenken. Ik maakte een heerlijke traktatie Dulce de leche brownie met Frangelicoroom en kaneelijs waarbij ik appelbolletjes serveerde, die gepocheerd zijn in de Frangelico. Hieronder heb ik alle componenten uitgeschreven die het dessert bevat. Alles is vooraf te bereiden, dus je hoeft alleen maar op te bouwen na het diner. Handig toch?

Dulce de leche brownie met Frangelicoroom en kaneelijs

Met een brownie alleen, kan ik op kerstavond niet aankomen, dus bedacht ik dat dulce de leche erbij wel een topcombinatie zou zijn. Daarbij een romige traktatie met Frangelico. Gemaakt in een slagroomspuit waar je gascapsules voor nodig hebt. Maar ook zonder zo’n apparaat is dit prima te maken. En die dronken appelbolletjes zijn serieus de bom. Lekker fris, maar toch die warme smaak van de drank waarin ze hebben getrokken. Ik koos voor hazelnotenlikeur, maar ook een amandellikeur smaakt lekker.

Dulce de leche brownie

18 december 2016
: 12 personen
: 30 min
: 30 min
: 1 hr

Door:

Dit heb je nodig
  • 75 gr roomboter
  • 125 gr pure chocolade
  • 65 gr fijn kristalsuiker
  • 65 gr donkere basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 75 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1/2 el cacaopoeder
  • 1/2 el vanillesuiker
  • 50 gr hazelnoten, gehakt (+extra voor garneren)
  • 2 el dulce de leche
  • lage bakvorm (liefst met losse bodem*)
Wat ga je doen?
  • Stap 1 Verwarm de oven voor op 175˚.
  • Stap 2 Smelt de boter samen met 100 gr van de chocolade au bain-marie. Bewaar de overige 25 gram chocolade.
  • Stap 3 Meng alle suikers in een kom en voeg de eitjes toe. Roer goed los totdat de eitjes zijn opgenomen.
  • Stap 4 Voeg het zelfrijzend bakmeel toe, met de cacao en vanillesuiker.
  • Stap 5 Roer goed door, totdat alles is opgenomen.
  • Stap 6 Voeg de gesmolten chocolade en boter er doorheen en meng totdat je een homogene massa hebt.
  • Stap 7 Hak de hazelnoten en de overgebleven chocolade lekker grof en roer dit door het beslag.
  • Stap 8 Beboter de bakvorm stort het mengsel erin. Verdeel twee eetlepels Dulce de leche over het mengsel er marmer dit, door met een satéprikker het beslag en de dulce de leche door elkaar te mengen. Druk op het laatst nog wat hazelnoten in het beslag.
  • Stap 9 Bak 30-40 minuten in het midden van de oven. Test met een prikker of het gaar is. Bij de randen moet de prikker er droog uitkomen, in het midden mag hij nog een klein beetje nat zijn.
  • Stap 10 Laat de brownie afkoelen in de vorm. In aluminiumfolie verpakt en gekoeld in de koelkast is deze tot we 4 dagen te bewaren.

*Ik heb deze bodem voor de brownie gebruikt.

Kaneelijs

18 december 2016
: 12 personen
: 30 min
: 15 min
: 1 hr

Door:

Dit heb je nodig
  • 500 ml halfvolle melk
  • 3 kaneelstokjes (door midden gebroken)
  • 5 eierdooiers
  • 150 gr fijn kristalsuiker
  • 250 ml slagroom
  • 2 el Dulce de leche
  • optioneel: ijsmachine
Wat ga je doen?
  • Stap 1 Zet een steelpannetje op en warm hierin de melk op met de kaneelstokjes. Laat dit zo’n 15 minuten trekken, maar niet koken. Na 15 minuten zeef je het.
  • Stap 2 Klopt ondertussen suiker met de eidooiers, totdat dit mooi romig is geworden.
  • Stap 3 Giet al kloppend in een dunne straal, de melk bij het romige mengsel van ei en suiker.
  • Stap 4 Schenk dan alles terug in de pan en laat dit heel zachtjes garen tot 80˚C. Blijf ondertussen goed roeren met een houten lepel. Wanneer je een streep op de lepel kunt zetten, zonder dat deze uitloopt, is je mengsel gaar.
  • Stap 5 Schenk het over in een grote kom en schenk de slagroom erbij. Laat dit, onder af en toe roeren, afkoelen tot kamertemperatuur. Koel het daarna zo’n 2 uur in de koelkast.
  • Stap 6 Maak het ijs m.b.v. een ijsmachine en schep voordat je het in de vriezer zet de Dulce de leche er doorheen. Plaats in de vriezer totdat je het dessert gaan opmaken.

FRANGELICOBOLLETJES

18 december 2016
: 12 personen
: 25 min
:
: 25 min

Door:

Dit heb je nodig
  • 200 ml Frangelico
  • 4 grote appels (zoet)
  • meloenlepel (gebruik twee maten, bijv 25 mm en 18 mm**)
  • steelpannetje
Wat ga je doen?
  • Stap 1 Snijd met een meloenlepel bolletjes uit de appel.
  • Stap 2 Verwarmd rustig de Frangelico en laat de appelbolletjes 5 minuten trekken waren drank.
  • Stap 3 Schep de bolletjes eruit en laat goed uitlekken. Bewaar tot gebruik.
  • Stap 4 Zeef de Frangelico en gebruik 100 ml voor de Frangelicoroom.

**Ik heb deze meloenlepels gebruikt; een 25 mm en 18 mm.

Frangelicoroom

18 december 2016
: 12 personen
: 10 min
:
: 10 min

Door:

Dit heb je nodig
  • 100 ml Frangelico (nog lauw van de bereiding met de appel)
  • 200 ml slagroom
  • 1 gelatineblaadje
  • slagroomspuit 0.5 ltr***
  • 1 gaspatroon
Wat ga je doen?
  • Stap 1 Week het blaadjes gelatine in wat koud water. Voeg deze toe aan de warme Frangelico.
  • Stap 2 Meng de Frangelico met de room en schenk dit in de slagroomspuit.
  • Stap 3 Draai de dop er goed op en vul de spuit met het gaspatroon.
  • Stap 4 Zet de slagroomspuit minstens een uur in de koeling. De room is 2 dagen te gebruiken.

***Ik gebruikte deze slagroomspuit.

Opmaak van de bordjes

Je hebt nu alle componenten klaar staan voor het dessert. We gaan het bordje nu opmaken.

Dulce de leche brownie met Frangelicoroom en kaneelijs | www.deedylicious.nl

 

  1. Haal de brownie een uur voor het dessert uit de koeling, zodat deze op kamertemperatuur kan komen.
  2. Snijd blokjes brownie en zet deze op het bord. Bestrooi deze lichtjes met wat poedersuiker.
  3. Leg rondom de brownie wat van de appeltjes. Zorg dat je beide formaten gebruikt.
  4. Spuit tussendoor wat toefjes van de Frangelicoroom en maak af met een bolletje ijs.

 

Eet smakelijk!

Voor dit artikel heb ik een product gekregen om te proberen.
Als DeedyLicious er niet blij van wordt, krijgt het geen plekje op deze site:
‘Cos if it ain’t Delicious, it ain’t DeedyLicious!

MUZIEKTIP!

Bij deze feestelijke dagen heb ik niet 1 muziektip voor je, maar een hele waslijst. Ik heb een spotifylijst gemaakt met kerstmuziek die perfect is voor tijdens je kerstdiner of tijdens een borrel.
Abonneer je dus zeker even op deze playlists en je zit gebakken qua muzikale aanvulling tijdens de kerstdagen!


Ook leuk

Frambozenijsjes met yoghurtcornflakes

Frambozenijsjes met yoghurtcornflakes

De zomer staat nu écht voor de deur en ik kan niet wachten om te vergeten hoe schoenen aan mijn voeten ook alweer aanvoelde. Het liefst loop ik in de zomer namelijk de hele dag op slippers of blote voeten. En als dat zover is […]

Saffraanijs met rozenwater en gekarameliseerde macadamia’s

Saffraanijs met rozenwater en gekarameliseerde macadamia’s

Alweer een héle lange tijd geleden kreeg ik kookvriendinnetje Linda Peek van Lekker eten met Linda te eten, samen met manlief. En als er een foodie komt eten, moet er natuurlijk wel wat speciaals op tafel worden gezet. Ik zal je eerlijk zeggen dat ik […]



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *