De handigste apps om mee te fotograferen

Met een smartphone in je hand ben je blogger, foodie en fotograaf in een. Al aardig wat jaartjes ben ik in het bezit van een iPhone die – naast dat het een handige tool is om mee te bellen – ook meteen mijn camera voor onderweg is. Wanneer ik niet op pad wil of kan met mijn spiegelreflex, heb ik toch een camera bij me die goede foto’s kan maken. Ik heb dan ook op een rijtje gezet welke apps ik geweldig vind om te gebruiken on-the-road.

De handigste apps voor je iPhone waarmee je kunt fotografenWelke apps gebruik ik om te fotograferen?

Camera+

Meestal maak ik eerst een foto met Camera+ voordat deze op Instagram gaat. Ik gebruik de foto’s die ik op mijn telefoon maak namelijk ook wel eens op mijn blog en wil dan niet alleen maar een vierkante uitsnede hebben, die Instagram er standaard van maakt. In Camera+ kun je ook al filters toepassen, uitsneden maken en zelf met sluitertijden experimenteren. De gratis versie is een dráma wat betreft reclame, dus heb ik snel de betaalde versie gekocht. Kanttekening; als je de filters en sluitertijden niet wilt gaan gebruiken, adviseer ik je om gewoon de camera-app van iPhone te gebruiken. Hiermee kun je ook alle kanten uit zonder op kosten te worden gejaagd.

Camera+ Gratis of betaald voor €2,99.

Studio

Een heerlijke app waarin je digitaal kunt ‘knutselen’ met behulp van crops, tekst en doodles. Je kunt hierin he-le-maal los gaan en je foto’s pimpen voor datgene waar jij het voor wilt gebruiken. Je werkt er in lagen en kunt werken met transparantie en aan alle vormen een kleur en schaduw meegeven. Met regelmaat komen er nieuwe sets uit waarin al wat voorgeprogrammeerd is, maar waar je eindeloos mee kunt experimenteren. Speciaal voor foodies zijn er sets, maar ook voor reislustige types. Wanneer ik een foto heb bewerkt zet ik deze uiteraard op mijn Instagram-pagina.

Studio Gratis.

Instagram

Ja hij ligt erg voor de hand, maar dit is toch dé app die wat mij betreft niet gemist kan worden op je telefoon. Een heerlijk programma waar je natuurlijk zelf je foto’s kunt uploaden, maar ook fantastisch is om te koekeloeren. Ongegeneerd plaatjes kijken en inspiratie opdoen. En je uiteraard verbazen over de gedrevenheid van bepaalde IG-ers, die bij elke foto hetzelfde filtertje gebruiken, of áltijd een witte achtergrond. Hierdoor krijgt een account een geheel eigen look. Ik ben niet zo bezig met het ‘stylen’ van mijn account, maar hoe dan ook; wat mij betreft dé foto-app van dit moment.

Instagram Gratis.

Hipstamatic

Deze app werd een jaar geleden echt het meest geopend op mijn telefoon. Ik gebruikte deze vooral om eten mee te fotograferen. Dit laatste doe ik niet meer met deze app, want daar heb ik nu een prachtige spiegelreflex camera voor. Maar voor mooie natuurplaatjes, sla ik deze app nog steeds wel eens open. De verschillende lenzen en effecten op de rolletjes zijn geweldig leuk om mee te experimenteren. En stiekem vind ik het ’t leukst dat er zo’n lekker retro design in zit verwerkt. Het is echt alsof je een oude camera in je hand hebt, waar je ook écht moet wachten tot je foto is ontwikkeld. Ouderwets, maar het levert een bepaalde spanning op die de digitale generatie niet meer kent.

Hipstamatic €1,99 en in-app aankopen van rolletjes en lenzen mogelijk.

DSPO

Van de makers van Hipstamatic is er nu DSPO (afgeleid van het woord ‘disposabel’) waarmee je een groepsalbum kunt maken. Het leukste van deze app is dat je het album voor een bepaalde tijd ‘op slot’ kunt zetten. Zet de wekker op een week, maand of misschien wel een jaar en schiet met een groep vrienden wat jullie willen vastleggen. Na de verstreken tijd wordt het album vrijgegeven en kunnen jullie alle gemaakte foto’s van de afgelopen periode bekijken. Leuk voor festivals of als je samen op een lange reis gaat!

DSPO Gratis en in-app aankopen mogelijk.

Nu ben ik natuurlijk heel benieuwd: welke fotografie-apps gebruik jij op je iPhone? Wie weet heb je nog tips voor mij? Laat ze dan onder dit artikel achter.

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *