Couscous gerookte kip met mango en limoen

Toen we vorige week met de foodies bij elkaar waren voor Lente Foodiefest, stonden er in elk hoekje en gaatje van de keuken wel wat afwas, te gebruiken kookgerei of nog te gebruiken ingrediënten uitgestald. En dat iemand iéts ging vergeten weer terug mee naar huis te nemen, dát kon je verwachten. Zo bleef er dus een eenzaam pak couscous op het aanrecht achter waar ik de volgende dag gretig gebruik van heb gemaakt. Omdat ik nog allemaal ingrediënten in huis had liggen die ik tijdens die dag niet heb gebruikt of over had, heb ik een gerecht gemaakt met de left-overs van die dag: Couscous gerookte kip met mango en limoen. En laat het nou een super lekkere maaltijd zijn geworden! Ik dacht, ik deel deze even met je 😉

Couscous gerookte kip met mango en limoen | www.deedylicious.nl Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 275 gram couscous
  • 2 uien, fijngesnipperd
  • 2 puntparika’s, fijngesneden
  • 6 tomaten, in grove stukken
  • 4cm gember, geraspt
  • 1 spaanse peper, fijngesneden
  • 2 knoflooktenen, geperst
  • 1 mango, in kleine blokjes
  • 200gr gerookte kip, in reepjes
  • 2 limoenen
  • bosje platte peterselie
  • 1tl venkelzaad
  • 2tl gemalen komijnzaad
  • peper
  • zout
  • 3el olie om in te bakken
  • 1el olijfolie extra vergine
  • gekookt water
  • grote kom
  • bord om schaal mee af te dekken
  • hapjespan
  • Optineel: bouillonblokje

 

Wat ga je doen?

  1. Verhit de olie in de pan en fruit de ui en paprika zachtjes aan, totdat de ui glazig is geworden.
  2. Doe ondertussen de couscous in een grote kom. Doe de extra vergine olijfolie erbij en giet het kokende water hierop. Schenk totdat het 1 cm boven de couscous uitkomt. (Wanneer je het extra smaak wilt geven, kun je een half bouillonblokje in de schaal verbrokkelen.)
  3. Dek de schaal af met het bord. Laat dit zo staan totdat de rest klaar is.
  4. Voeg het fijngesneden pepertje, geraspte gember, de geperste knoflook, het venkelzaad en komijnzaad toe aan de ui en paprika. Laat dit 5 minuten zachtjes meebakken.
  5. Doe dan de tomaten en de gerookte kip erbij.
  6. Breng het nu op smaak met wat peper en zout.
  7. Wanneer de tomaten zacht zijn, mag de mango erin.
  8. Voeg als laatste wat gehakte peterselie en het sap van een halve limoen toe.
  9. Haal het bord van de kom en roer met een vork de couscous door.
  10. Serveer wat couscous op het bord en schep dan wat uit de hapjespan hier bovenop. Of doe lekker makkelijk: schep de couscous in de hapjespan en meng dit met elkaar. Leg op het bord een kwart limoen voor de liefhebbers die nog wat extra frisheid willen. De halve resterende limoen, gebruik je lekker in een drankje.

 

Eet smakelijk!

 

MUZIEKTIP!

Soms is er zo’n periode, waarbij het nare nieuws je maar tegemoet blijft komen. In dat soort periodes vind ik het echt een verademing om de keuken in te duiken. Het brengt mijn hoofd even tot rust, doordat ik een moment niet aan nare dingen hoef denken. Laten we daarom ook muzikaal even tot rust komen met deze prachtige plaat van Rhodes.


Ook leuk

Kibbelingsalade met kruidenyoghurt

Kibbelingsalade met kruidenyoghurt

Tegenwoordig eten we op woensdag vaak een salade en onlangs was het mijn ‘beurt’ om te bedenken wat we gingen maken. Ik moest, voordat ik boodschappen ging doen, nog even snel de stad in om iets te ruilen en liep langs de visboer waar een […]

Vispannetje met krieltjes en courgette

Vispannetje met krieltjes en courgette

Dat ik onlangs een recept deelde waarin kibbeling zat, zullen degene die mij in het echte leven kennen, al bijzonder vinden. Want ik en vis, dat is eigenlijk nooit een match geweest. En dan te bedenken dat ik een rasechte Scheveninger ben met zelfs nog […]



1 reactie op “Couscous gerookte kip met mango en limoen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *