Broodje pittige Frankfurter met Kartoffelsalat

De zon is net onder en de warmte plukt nog aan je t-shirt. De geur van uitdovende barbecues vermengt zich met de frisse geur van je after-sun en de citronella-kaarsjes op tafel gaan aan. Nog een half glaasje in die fles wijn, giebelende kinderen in het tentje naast de caravan en de buurvrouw met een wc-rol onder haar arm. Heerlijk, het is weer vakantie.

Ik ga op vakantie en neem mee…

Na een dag sightseeing, zwemmen of hiken door de natuur wil je wel wat lekkers op tafel zetten. Maar wat eten we dan? De Nederlander staat er om bekend om zijn mobiele vakantiewoning vol te proppen met etenswaar uit eigen land. Je zal het niet geloven, maar er worden elk jaar nog steeds mensen aangehouden met een overbeladen caravan. En dat is niet heel gek als je bedenkt dat er ruim 10 kilo aan aardappelen in de dekenkisten ligt.

Time for change!

Gelukkig is deze mentaliteit van alles meenemen aan het veranderen. Want waar je vroeger nog met een hamburger uit een vacuüm verpakte zak op de camping kon aankomen, willen we nu graag vers koken. En denk maar niet dat ik die zakjes gedroogde groente of instant aardappelpuree ooit nog wil zien op de camping. Nee, gelukkig willen we meer koken met lokale producten. Want er bestaat toch niets lekkerder dan te koken met verse ingrediënten die van het land komt waar je vakantie viert? Vaak heeft een camping bij de ingang een winkeltje waar groente en fruit van de boer om de hoek wordt verkocht, maak daar gebruik van. Maar ook de slager en bakker in het dorp zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. Maak zoveel mogelijk gebruik van lokale lekkernijen en verwerk deze in jouw zelf gecreëerde gerechten.

Broodje pittige Frankfurter met kartoffelsalat

Dat dit niet altijd lukt, geeft nog geen excuus om langs de gele ‘M’ te rijden. Dus bedacht ik een makkelijk recept dat iedereen heel snel op tafel kan zetten, ook op de camping. Dit broodje pittige Frankfurter met kartoffelsalat is overal te maken. Laat die vakantie maar beginnen!

Broodje pittige Frankfurter met Kartoffelsalat | www.deedylicious.nlRecepten (voor 4 personen)

Broodje pittige Frankfurter met Kartoffelsalat

  • 4 versgebakken pistolets
  • 4 frankfurters*
  • 100 gram ijsbergsla (of veldsla of botersla; wat er voor handen is)
  • 2 el mayonaise
  • 6 el (Griekse) yoghurt
  • 2 el citroensap
  • 1 ui (geel of rood), fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 1 tl gedroogde Provençaalse kruiden
  • 1 tl Harissa**

 

Wat ga je doen?

  1. Meng in een kom de mayonaise, yoghurt, knoflook, citroensap, Provençaalse kruiden en Harissa tot een gladde saus.
  2. Zet de Frankfurters op het vuur, in het vocht uit de pot. Laat dit een paar minuten goed opwarmen. Het vocht mag niet koken. Heb je liever een grill-smaakje aan je worstjes? Leg ze dan even op de BBQ, totdat er een mooi trilstreep op zit.
  3. Snijd de broodjes aan de bovenkant open en besmeer elk broodje met een eetlepel van de saus.
  4. Doe 2/3 van de resterende saus en de gesnipperde uit door de sla en leg een bedje hiervan in het broodje.
  5. Daarbovenop mag een worstje met nog een kloddertje van de saus.
  6. Serveer met de Kartoffelsalat.

*Heb je Frankfurters over? Maak ze de volgende dag klaar en meng stukjes hiervan door een salade met tomaatjes en komkommer. Maak de salade aan met een beetje van de saus (of maak wat nieuwe saus) en top af met knapperige croutons.

**Geen Harissa bij je? Rasp dan een 1/2 teen knoflook, 1/2 rode peper (zonder zaadjes en zaadlijsten) en meng dit met 1/2 theelepel (gerookt)paprikapoeder, snuf zout, 1 theelepel citroensap en een beetje olijfolie tot een papje.

Broodje pittige Frankfurter met Kartoffelsalat | www.deedylicious.nl

Kartoffelsalat

  • 500 gr gekookte aardappels (vastkokend)
  • 2,5 el crème fraîche
  • 3 el mayonaise
  • 2 el mosterd
  • 2 grote augurken (fijngehakt)
  • 15 takjes bieslook (of handvol gehakte bladpeterselie)
  • peper
  • zout

 

  1. Kook de aardappels in ongeveer 15 minuten gaar, laat ze afkoelen en snijd ze vervolgens in plakjes of blokjes.
  2. Doe de aardappels in een kom en meng de crème fraîche, mayonaise en mosterd door elkaar. Vind je het te droog? Doe er dan nog een lepeltje mayonaise door. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Snijd de augurken in kleine stukjes en snipper de bieslook. Roer dit door de salade.
  4. Vlak voor serveren strooi je nog een klein beetje gehakte bieslook overheen.

 

MUZIEKTIP!

Wat hebben wij deze vaak geluisterd tijdens onze roadtrip door Toscane. Hij is onlosmakelijk verbonden met onze vakantie en daarom deel ik deze ook graag met jullie.


Ook leuk

Hongaarse Lángos, dé snack die je moet proeven!

Hongaarse Lángos, dé snack die je moet proeven!

Jarenlang heb ik er mijn vakanties doorgebracht; Hongarije. Maar het heeft even geduurd voordat we daar terecht kwamen. In de jaren voordat we in Hongarije kampeerden hebben we mijn moeder gek gemaakt met de vraag of we asje-asje-asjeblieft een keer gingen kamperen. Ze dacht toen dat […]

Zomerse Coldbrew Ice Tea

Zomerse Coldbrew Ice Tea

Ik heb er al eens eerder over geschreven, coldbrew ice tea. En toen ik er over schreef was het hartje winter. Mensen verklaarde me eerst voor gek, maar al gauw volgen er meer enthousiastelingen. Ik ontdekte dat ice tea in de winter heerlijk kan zijn […]



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *