Aardappelbootjes met feestelijke topping

Terug van een vakantie heb ik altijd een hoofd vol inspiratie voor nieuwe gerechten. Ik kijk tijdens de vakantie mijn ogen altijd uit bij het lezen van de menukaarten en sla bijzondere combinaties of grappige gerechten op (in mijn eigen geheugen of dat van mijn telefoon ;-)). Maar soms worden ook buitenlandse kooktijdschriften uitgeplozen en wat dacht je van de gratis magazines bij de supermarkt?

Zo kwamen wij onlangs terug vanuit Florida, waar wij overigens net op tijd waren vertrokken aangezien een week later orkaan Irma aan land kwam. Maar goed…de winkels in Florida staan al vroeg in het teken van de herfst. Natuurlijk vanwege Halloween dat breeduit wordt gevierd in dit land, maar ook omdat het hoogseizoen in Florida dan weer aanbreekt. Je zou het niet zeggen, maar in Florida is de zomer juist het laagseizoen. Het is er té warm en té vochtig. De airconditioning is dan ook niet voor niets een eerste levensbehoefte daar en veel Nederlanders overwinteren er graag in de maanden oktober t/m maart.

Gekke Henkie’s als wij zijn, waren wij er wél in de rustige maar verzengend hete maand augustus. Ik wilde namelijk heel graag (had ik al HEEL GRAAG gezegd?) de eclips zien in South Carolina. Aangezien dat schouwspel zich ‘maar’ 7 uur rijden vanaf ons huis afspeelde, hebben we de Florida-vakantie iets eerder geboekt om dit fenomeen mee te kunnen maken. En wat was het een fantastische ervaring!

Aardappelbootjes met feestelijke topping | www.deedylicious.nl

Maar terug naar het eten, want ik kwam deze schattige aardappelbootjes tegen in de herfsteditie van het Winn-Dixie-magazine, een supermarktketen uit Amerika. En als aardappeleter kon ik het niet laten om deze een keer te maken. Ik heb twee variaties gemaakt, maar ik geef je onderaan de blog nog wat tips voor andere toppings. Lekker voor bij de borrel!

AARDAPPELBOOTJES MET FEESTELIJKE TOPPING

13 oktober 2017
: 24 hapjes
: 10 min
: 50 min
: 1 hr

Door:

Dit heb je nodig
  • 12 kleine vastkokende aardappels met schil, gewassen
  • bakolijfolie
  • zout
  • peper
  • 5 cherrytomaten, grof gehakt
  • 50 gr feta
  • 1 ui, in halve ringen
  • 1 el suiker
  • geraspte kaas
  • 1 tl gedroogde oregano
  • ovenschaal
  • koekenpan
Wat ga je doen?
  • Stap 1 Verwarm de oven voor op 225˚C.
  • Stap 2 Zet een ovenschaal klaar en vet in met 2 eetlepels olie. Leg de aardappels hierin en bestrooi met peper en zout. Bak deze 35 minuten in de oven.
  • Stap 3 Karamelliseer ondertussen in een koekenpan de ui met 1 eetlepel olie en de suiker tot ze zacht en stroperig zijn. Doe dit in 10 minuten op laag vuur.
  • Stap 4 Haal de aardappels uit de oven laat ze iets afkoelen. Snijd ze dan door de helft en leg ze met de snijkant naar boven terug in de ovenschaal.
  • Stap 5 Leg op de helft van de aardappels wat geraspte kaas en daarbovenop wat van de ui.
  • Stap 6 Leg op de andere helft wat gehakte tomaten. Zet de schaal terug in de oven en bak nog 15 minuten.
  • Stap 7 Haal de schaal uit de oven en leg op de tomaten wat feta en bestrooi met oregano. Breng de aardappels met ui en kaas op smaak met wat peper.
  • Stap 8 Serveer op een grote schaal en aanvallen maar!

Aardappelbootjes met feestelijke topping | www.deedylicious.nl

 

Extra tips om te je aardappelbootjes mee te beleggen:

  • Beleg met geraspte cheddar en zet deze even onder de grill. Wanneer deze bruin knapperig is mogen ze eruit. Maak af met wat vers gemaakte guacamole, tomatensalsa en steek er een stukje nacho chips in.
  • Schep de aardappeltjes een beetje leeg en leg in de holtes gehakte tomaten met daar bovenop een beetje mozzarella. Maak af met een plakje chorizo. Bak nog 15 minuten in de oven, totdat de mozzarella zacht is geworden.
  • Meng wat ontdooide, uitgelekte gehakte spinazie met roomkaas, fijngehakte knoflook, zout en peper en smeer op de aardappeltjes. Zet 15 minuten in de oven. Maak af met wat citroenrasp en gehakte bieslook.

 

 

MUZIEKTIP!

Wanneer ik nu terugdenk aan de roadtrip die wij naar South Carolina maakten, denk ik maar aan één plaat. En gek genoeg is het van een Nederlands duo; Jack & the Weatherman. Zij maakten een plaat die ik zó graag wilde luisteren terwijl wij door het Amerikaanse landschap reden. Ik kan je zeggen, het voelde heerlijk!


Ook leuk

Hongaarse Lángos, dé snack die je moet proeven!

Hongaarse Lángos, dé snack die je moet proeven!

Jarenlang heb ik er mijn vakanties doorgebracht; Hongarije. Maar het heeft even geduurd voordat we daar terecht kwamen. In de jaren voordat we in Hongarije kampeerden hebben we mijn moeder gek gemaakt met de vraag of we asje-asje-asjeblieft een keer gingen kamperen. Ze dacht toen dat […]

Bietenloempia’s

Bietenloempia’s

Sinds ik aan het koken en bakken ben geslagen, kan ik het niet laten om bestaande recept naar mijn eigen hand te zetten. Ik vervang te pas en te onpas ingrediënten of maak gebruik van smaakmakers waarvan ik denk dat deze goed bij elkaar passen. Zo zijn ook deze […]



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *