Pompoen-venkelpuree met kabeljauw

Door de drukte van de afgelopen maand heb ik eigenlijk weinig ruimte in mijn hoofd om bezig te zijn met nieuwe recepten. Maar onlangs had ik een dagje niets om handen en dook ik meteen een van mijn favoriete kookboeken in; Smaakvrienden van Angelique Smeijnck. Dit boek geeft mij keer op keer inspiratie om uit het niets een fantastisch gerecht te bedenken. Je zoek op een ingrediënt en ziet daar alle mogelijkheden wat betreft bereidingen en welke andere groenten, vis, vlees of kruiden en specerijen er goed bij passen of het gerecht juist heel spannend maken. Dankzij dit boek bedacht ik deze pompoen-venkelpuree met kabeljauw, waarvan ik niet had gedacht dat het zó lekker zou worden. Het is echt leuk als je het op papier bedenkt en blijkt dat het in praktijk ook perfect bij elkaar past! Mijn tip is dan ook om dit gerecht zéker eens te maken.

Pompoen-venkelpuree met kabeljauw | www.deedylicious.nlPompoen-venkelpuree met kabeljauw

Ik wilde dus iets met pompoen maken. En aangezien vriendlief wel een beetje klaar is met de (door mij zo geliefde) geroosterde pompoen, moest ik het dit keer anders aanpakken. ‘Een puree!’ dacht ik meteen, maar een puree van alleen pompoen vond ik veel te saai. Dus keek ik bij de groenten die erbij passen en kwam venkel tegen. Tóf! Dat heb ik deze zomer echt helemaal herontdekt, dus voegde ik deze direct toe aan mijn boodschappenlijst.
Ok, maar alleen een puree is wat kaal, vind je niet? Bij het lijstje van ingrediënten die erbij passen, kwam ik prei, spinazie en sesamolie tegen en zag dat deze er goed bij pasten. Ah, een roerbak klonk meteen als een goed idee. Als laatste ‘moest’ ik ook nog wat vlees bedenken, want Vriendlief is een échte carnivoor. En bij dat woord krijg ik als plaatjesdenker meteen zo’n beeld, van een holbewoner die een stuk vlees van het bot afscheurt, in mijn gedachten. je begrijpt dat ik daardoor direct geen trek meer in vlees had. Dus bedacht ik, geheel tegen ieders verwachting in, dat ik er wel een mooi stuk kabeljauw bij kon serveren. Yes; het gerecht was geboren. Nu alleen nog maken 😉

Pompoen-venkelpuree met kabeljauw | www.deedylicious.nlLees hieronder hoe je dit heerlijke recept ook maakt. Wie geeft het jou ook weer inspiratie om eens andere dingen te doen met je ingrediënten. Vriendlief was in zijn nopjes met dit avondmaal en vond het super lekker. Ik denk dat ik dit vást nog een keer mag maken.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 1 flespompoen, gewassen, zonder zaden in grove stukken gehakt
  • 1 venkelknol, zonder loof en hart
  • 300 gr bladspinazie
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1/2 rode peper
  • 1 prei, gewassen en in halve ringen
  • 2 kabeljauwfilets
  • 1 puntpaprika, in dunne reepjes
  • 1 teen knoflook
  • cherrytomaatjes, gewassen en ingeprikt
  • 3 takjes tijm
  • 1 tl komijnpoeder
  • 2 el sesamolie
  • zonnebloemolie
  • olijfolie, extra vergine
  • handvol pijnboompitten, geroosterd
  • peper
  • zout
  • bakplaat
  • ovenschaal
  • wok
  • staafmixer/keukenmachine

 

Pompoen-venkelpuree met kabeljauw | www.deedylicious.nlWat gaan we doen?

  1. Verwarm de oven voor op 200˚C.
  2. Wrijf de pompoen en venkel in met wat zonnebloemolie met daar bovenop de takjes tijm. Breng op smaak met peper en zout. Leg op de bakplaat en bak deze zo’n 40-50 minuten in de oven. De groenten moeten lekker zacht uit de oven komen. Venkel zal iets harder blijven, geen probleem; die pureren we straks glad.
  3. Leg 5 minuten voor het einde van de baktijd de kabeljauwfilets in een ingevette ovenschaal met de cherrytomaatjes. Breng op smaak met peper en zout en bak deze 15 minuten in de oven gaar.
  4. Haal de pompoen en venkel uit de oven en pureer glad. Mix op het laatst een eetlepel olijfolie me om het iets romiger te maken. Breng eventueel op smaak met wat peper en zout. Dek af tot serveren met aluminiumfolie.
  5. Wok ondertussen de ui, paprika en prei met de sesamolie. Voeg als de ui glazig begint te worden de spinazie hand voor hand toe, samen met de knoflook en rode peper. In de laatste 2 minuten mag het komijnpoeder erbij met wat peper en zout.
  6. Haal ondertussen de kabeljauw uit de oven.
  7. Serveer wat puree op een bord en schep daar bovenop de gewokte groenten. Leg wat van de tomaatjes erbij en maak het af met een prachtig stuk kabeljauw. Op het laatst strooi je de pijnboompitjes er overheen en mag je smullen.

 

Eet smakelijk!

 

MUZIEKTIP!

Inspiratie krijg ik niet alleen van kookboeken maar ook van artiesten. Zoals deze dame Nikki Yanofsky, die met haar prachtige stem dit heerlijke nummer maakte. Wanneer ik hier naar kijk kan ik alleen maar denken ‘ik wil ook weer eens zingen!’ Dat is namelijk iets wat ik onwijs tof vind om te doen, maar véél te weinig tijd voor uittrek om mij daar weer een beetje ‘op mijn gemak’ bij te voelen. Ik zal morgen weer een sessie onder de douche doen, wie weet helpt het. 😉

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *