Kokosijs met Baileys-merengue en knetterchocolade

De kerstdagen staan weer voor de deur en dan wil je wel wat bijzonders op tafel zetten, nietwaar? Zoek niet verder, ik heb een spectaculair dessert voor je gemaakt, waar je de show mee steelt aan het einde van het kerstdiner! Oh en alles is lekker voor te bereiden, dus geen gedoe in de keuken tijdens het diner.

Mijn vrienden en familie zijn volgens mij wel blij met mijn bijdragen aan de kerstdiners, want elk jaar word er weer in koor geroepen; “Wendy maak jij maar het dessert.’ Je maakt mij met niets anders zo blij! Het is wel een uitdaging om elk jaar weer met wat bijzonders aan te komen, maar dat maakt het juist zo leuk; blijven innoveren. Ik bedacht al eens een kermissnoep-dessert, met macarons waarin een karamel-appel-vulling zat, daarbij kaneelstokkenijs en een goddelijke boterbabbelaarsaus. Damn, die laatste moet ik echt weer een keer maken! En in 2013 maakte ik een lekker fris Mojito-dessert in een potje.

Kokosijs met Baileys-merengue en knetterchocolade

Vorig jaar maakte ik voor het eerst zelf frambozencoulis en bedacht ik dat merengue met de smaak van Baileys daar best lekker bij zou smaken (come on; waar is dit niet lekker bij!?). Het volledige recept van mijn spectaculaire dessert van 2015 vind je hieronder uitgeschreven. Alle componenten zijn gemakkelijk thuis voor te bereiden. Je hoeft dit alleen maar (en dat lukt zelfs nog met een aangeschoten hoofd) in elkaar zetten; kind kan de was doen! Oh en dank aan Francesca die dit dessert nog even voor mij op de foto heeft gezet. Ik zat al aan tafel met mijn mond vol Baileys-merengue, dus had blijkbaar even andere prioriteiten. 😉

Kokosijs met Baileys-merengue en knetterchocolade | www.deedylicious.nlWat heb je nodig voor de frambozencoulis?

  • 2 doosjes frambozen à 250 gram
  • 8 el. suiker
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 vanillepeul
  • 2 anijssterren
  • 4 el. water

Wat ga je doen?

  1. In een steelpan de frambozen met suiker en water zacht laten worden en wanneer het vloeibaar is de kaneelstokjes en anijssterren erin. Ook het merg van 1 vanillepeul en doe de opengesneden peul er ook in. Laat dit 10 minuten zachtjes pruttelen.
  2. Haal dan de kaneelstokjes, anijssterren en vanillepeul eruit. Druk het prutje tweemaal door een fijne zeef, zodat alle pitjes eruit zijn.
  3. Schenk over in een spuitflesje en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Eventueel in de koeling een week houdbaar.

Wat heb je nodig voor het kokosijs?

  • 250 ml kokosmelk
  • 200 ml slagroom
  • 110 gr fijn kristalsuiker
  • 100 gram pure chocolade, gehakt in kleine stukjes
  • 3 eidooiers (bewaar het eiwit!)

Wat ga je doen

  1. Breng de kokosmelk en slagroom in een pannetje aan de kook. Als het kookt haal je het pannetje van het vuur. Dan klop je in een kom de eidooiers met suiker luchtig. Schenk het warme melk-mengsel beetje bij beetje bij de eieren terwijl je blijft kloppen.
  2. Giet dan alles terug in de pan en breng dit al roerend tot net onder het kookpunt. Blijf kloppen/roeren totdat het iets indikt. Wanneer je een streep op de achterkant van een lellen kunt maken en hij ‘blijft staan’ is het klaar.
  3. Giet het in een schaal om af te laten koelen tot kamertemperatuur. Dek even af met een stukje vershoudfolie.
  4. Giet het afgekoelde mengsel over de ijsmachine en laat draaien totdat het ijs is geworden. Voordat het de vriezer in mag, meng je de chocolade-chunks er doorheen. Geen ijsmachine? Schenk het dan in een bakje dat in de vriezer kan. Schep gedurende twee uur het elk half uur even om en plaats weer terug in de vriezer. De laatste keer omscheppen doe je met de chocolade-chunks. Daarna in de vriezer laten staan totdat het volledig bevroren is.

Wat heb je nodig voor de Baileys merengue?

  • 3 eiwitten (wat je over hebt van het ijs)
  • 150 gr fijn kristalsuiker
  • 40 ml Baileys

Wat ga je doen?

  1. Verwarm de oven voor op 120˚C.
  2. Mix op halve kracht de eiwitten totdat er golfjes in de witte massa ontstaan. Zet de mixer op de hoogste stand en schep dan lepel voor lepel de suiker erbij.
  3. Het is klaar wanneer het mengsel glanzend is en je geen suikerkorrels meer voelt als je het tussen twee vingers wrijft. Vouw dan met een spatel voorzichtig de Baileys erdoor.
  4. Spuit dopjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze in 20 minuten af of totdat de buitenkant droog is.
  5. Laat ze volledig afkoelen op het bakpapier (haal deze wel van de waar plaat af anders garen ze door) en bewaar ze daarna in een afgesloten bakje op een koele plek totdat je gaat serveren. (De alcohol vervliegt tijdens het bakken, dus ook geschikt voor de allerkleinste.)

Wat heb je nodig voor de knetterchocolade?

  • 1 reep chocolade (wit, melk, puur)
  • 1,5 zakje knettersnoep (te koop bij Jamin)

Wat ga je doen?

  1. Smelt de chocolade zachtjes in de magnetron of au bain marie.
  2. Doe telkens een lepel van het knettersnoep in de chocolade en schep het direct met een zeefje er weer uit.
  3. Laat het op een bakpapiertje afkoelen. Als het droog is verkruimel je de chocolade en bewaar je het in een afgesloten bakje op een koele plek totdat je gaat serveren.

Wat heb je nodig voor de nougatine?

  • 100 gr fijn kristalsuiker
  • geroosterde amandelen, fijngehakt

Wat ga je doen?

  1. Maak karamel door een laagje suiker in een steelpannetje te verwarmen. Niet roeren of aankomen! Wanneer het op water begint te lijken, strooi je weer een laagje suiker er bovenop, net zolang totdat alle suiker in de pan zit.
  2. Door de pan een beetje te draaien en te kantelen, mengen alle suikers goed met elkaar en mag het lekker bruin worden. Wanneer het goudbruin is, mag het direct van het voor. Stort het op een bakpapiertje en strooi hier direct de gehakte amandelen overheen. Laat volledig afkoelen.
  3. Breek de plak in stukken en doe dit in een keukenmachine. Maal fijn totdat je kleine korreltjes over houdt. Geen keukenmachine? Vouw dan het bakpapiertje goed dicht en verpak deze goed in een schone theedoek. Pak vervolgens een deegroller en gooi je agressie eruit: meppen maar!
  4. Bewaar de nougatine daarna in een afgesloten bakje op een koele plek totdat je gaat serveren.

 

Witte chocolademousse

Hiervoor gebruikte ik het recept van Uit Pauline’s Keuken en vind je op haar website. Als de mousse op kamertemperatuur is, schep je het in een spuitzak. Bewaar deze in de koeling totdat je gaat serveren.

Kokosijs met Baileys-merengue en knetterchocolade | www.deedylicious.nlOpmaak van je dessert

Je hebt nu alle elementen om je dessert op te maken. Dus pak je mooiste borden uit de kast (mag best groot zijn, hoeft niet persé een dessertbordje te zijn) en begin met een hulpje aan te wijzen die je gaat helpen met de opmaak.

  1. Zet alle bordjes op het aanrecht, zodat je snel kunt werken.
  2. Spuit een mooie streep van de frambozencoulis in het midden van het bord.
  3. Laat je hulpje er vervolgens 3 dopjes van de witte chocolademousse op spuiten en maak deze af door een merengue op elk toefje te plakken.
  4. Schep dan twee bolletjes van het kokosijs op.
  5. Laat je hulpje er direct wat van de chocolade en nougatine overheen strooien.
  6. Serveren maar!

Ik stak er nog een paar lekkere amandelkoekjes tussen (die gewoon bij de bakker vandaan kwamen) en versierde het met nog wat verse frambozen.

 

MUZIEKTIP!

Ik kan énorm genieten van oude kerstmuziek of kerstmuziek waar grappige geluidjes of stemmetjes in zitten. Call me crazy, maar dit vind ik echt geweldig. Ik kwam dan ook niet bij toen ik dit kerstnummer voorbij hoorde komen. Ik voegde hem direct toe aan mijn Spotifylijst A DeedyLicious Christmasparty. Een gezellig lijstje voor tijdens een kerstborrel 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *