Geroosterde paprikasoep met oregano

Soep maken from scratch is vaak een tijdrovende klus, maar ik vind het soms zo rustgevend. Heerlijk een hele middag in de keuken staan om de lekkerste smaken met elkaar te combineren en te weten dat er alléén maar goede ingrediënten in gaan. Zoals jullie vast al vaker hebben gelezen kan ik niet goed tegen smaakversterkers. En laten die nou vaak in kant-en-klare soepen of in de bouillonblokjes verwerkt zijn, die je voor je basis nodig hebt. Ik maak dan ook altijd mijn eigen bouillon, zo ook voor deze geroosterde paprikasoep met oregano.

Geroosterde paprikasoep met oregano | www.deedylicious.nlGeroosterde paprikasoep met oregano

Je zal zien dat ik in de uitleg van het recept echt alles zelf heb gedaan, maar geen reden om te denken dat het teveel werk is. Veel dingen kun je -mocht je de tijd hier niet voor willen nemen- ook gewoon kopen in de supermarkt. Dus zet een grote pan op het vuur en aan de slag!

Wat heb je nodig voor 2 liter soep?

Bouillon
  • 3 wortels, gewassen en in grove stukken
  • 2 uien, in grove stukken
  • 4 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl zout
  • 1 el peperkorrels
  • 3 kruidnagels
  • 2 liter water
  • grote soeppan

 

Geroosterde paprikasoep met oregano | www.deedylicious.nl

 

Soep
  • 3 rode paprika’s
  • 1 gele paprika
  • 2 uien, gesnipperd
  • 3 wortels, in blokjes
  • 2 aardappels, geschild en in blokjes
  • 1 stengel bleekselderij, in kleine stukjes
  • 1 rode peper, zonder zaadlijsten, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 takjes tijm, blaadjes
  • 2 tenen knoflook
  • tomatenpuree, blikje
  • 1,5 l (groente)bouillon
  • 1 el oregano + extra voor serveren
  • 125 ml crème fraiche
  • 1 kopje mini-penne
  • Parmezaanse kaas
  • 2 takjes basilicum, blaadjes
  • 3 el olijfolie
  • peper
  • zout
  • soeppan
  • afsluitbare plastic zakjes
  • bakplaat
  • staafmixer

Geroosterde paprikasoep met oregano | www.deedylicious.nl

 

Wat ga je doen?

Bouillon
  1. Zet de soeppan op het vuur met het water en alle ingrediënten. Laat dit minstens 45 minuten zachtjes koken.
  2. Na 45 minuten giet je het vocht af en bewaar je tot je de soep gaat maken. Dit kun je ook een dag van te voren maken, zet het dan wel in de koeling tot gebruik. De groenten gooi je weg, de smaken hiervan zijn in je bouillon opgenomen. Teveel werk? Koop dan een goede kant-en-klare bouillon. Zo ben je lekker snel klaar.
Soep
  1. Snijd de paprika’s in de lengte door midden. Leg ze met de platte kant op de bakplaat. Gril deze zo’n 10 minuten onder de hete gril. Wanneer ze bijna zwart zijn, mogen ze eruit. Stop ze dan in de zakjes en sluit deze af. Het velletje stoomt nu los en is na 5 minuten makkelijk van het vruchtvlees te wrijven. Bewaar het vruchtvlees en gooi de schillen weg. Te veel werk? Koop dan geroosterde paprika’s in een pot.Geroosterde paprikasoep met oregano | www.deedylicious.nl
  2. Fruit in de olie de ui, wortel en bleekselderij, totdat de ui glazig is. Zet het vuur iets lager en voeg de tijm, knoflook, geroosterde paprika en rode peper toe.

  3. Voeg het tomatenpuree toe en wanneer dit is opgelost, mag de bouillon en aardappel erbij. Laat dit zo’n 15 minuten zachtjes koken totdat de aardappel gaar is.
  4. Pureer de soep helemaal glad met de staafmixer en doe de mini-penne erin. Laat zachtjes koken volgens de aanwijzingen op het pak. Roer regelmatig goed door, ze plakken een beetje vast op de bodem.
  5. Breng op smaak met de oregano, wat zout en peper.
  6. Serveer met een eetlepel crime fraîche, wat oregano, blaadjes basilicum en besprenkel op het laatst met wat extra vergine olijfolie.

Serveertip: Maak zelf pesto en besmeer je broodjes hiermee. (Ik had daar geen tijd meer voor en trok een potje open dat ik nog in de kast had staan. Helaas was deze niet te eten, dus volgende keer maak ik het gewoon weer lekker zelf.) Rooster het brood even en wrijf erover met een halve knoflookteen. Smeer er lekker wat pesto op en maak af met een sherrytomaatje. Deze soep is een complete maaltijd, ik zou er dan ook geen salade naast serveren.

Eet smakelijk!

 

MUZIEKTIP!

Wanneer je een hele dag in de keuken staat, heb je wel meer dan één muziektip nodig. Zet daarom eens mijn playlist op die ik deze zomer samenstelde voor een gezellige BBQ. Want van een beetje swingen in de keuken is nog nooit iemand doodgegaan. Geniet van de muziek en het subliem soepje!

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *